Muzgo

Blogoló múzeumok I. - Mai Manó Ház

pusztito.pngBlogolni jó. Az ember (vagy intézmény) rövidebb vagy hosszabb formában oszthat meg híreket, gondolatokat, véleményt, mindezt linkekkel, képekkel, videókkal fűszerezve. A blog azért is jó, mert sokkal kötetlenebb, mint mondjuk egy honlap és gyakrabban frissíthető, ráadásul az emberek kifejezetten szeretnek és szoktak is blogokat olvasni. Vannak múzeumok, amik már rájöttek ennek a kommunikációs formának az előnyeire és előszeretettel használják. Az egyik ilyen intézmény a Mai Manó Ház.

Aki szeret fényképezni vagy csupán régi, illetve kevésbé régi fotókat nézni, annak a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház kötelező program. A kiállításaikról már mi is többször beszámoltunk. Nézzük, hogy jelennek meg a neten!

A blog kicsivel több mint egy éve, 2011 augusztusában indult. Azóta töretlenül aktív, minden nap frissül, sőt idén közönségszavazáson fotóblogok kategóriában Goldenblog versenyt is nyertek. A legkülönfélébb fényképezéshez kapcsolódó témákban publikálnak, a cikkek között rovatok segítségével, illetve a szokásos “blogos” archívumban és címkékkel kereshetünk. Megjelenése igényes, letisztult és átlátható.
A Kép-párok rovat híres fényképészek azonos témában, vagy egymásra reflektáló képeit mutatja be.
Van Fotó-kalendárium, amelyből többek között megtudhatjuk, hogy mi is az, és mikor van a Magyar Fotográfia Napja, vagy egy adott napon milyen híres, fotográfiához köthető esemény történt.
Az Időutazás rovatban korábbi, a Házban látható kiállítások alkotói és munkái kerülnek újra felszínre.
Híres fotósok portréit, önarcképeit láthatjuk a Fotós önarcképek rovatban, például Vivian Maier - akinek jelenleg kiállítása is van a Házban - vagy a híres magyar származású fényképészt, André Kertészt.
A Lapozóban fényképezéssel kapcsolatos régebbi írásokat, cikkeket mutatnak be, például a régi újságok, fotós szaklapok hírei közül.
Az Elsők rovat a fotótörténelem “elsőit” hivatott bemutatni, az első színes fényképet, az első fotót a Holdról vagy az internet első fotóját.
A Variációk különböző képválogatásokat mutatnak be, egy-egy témát bemutatva, például az Eiffel-tornyot, a telet, a szerelmet vagy a vágyat, ami szigorúan 18+-os!
A Fotós könyvek rovatcím magáért beszél, ezt nem szükséges bővebben kifejtenem. Igen, fotós könyvekről olvashatunk.
A Fotótörténet is sokatmondó elnevezés, laikusok számára ez roppant érdekes lehet, az olvasó megismerheti az eljárásokat, a fényképészet fejlődését, ami sokszor igen bonyolult és szerteágazó.
A blog minden héten kiválasztja a Hét fotóját, méghozzá az a kép nyeri el ezt a megtisztelő címet, amely a Mai Manó Ház facebook oldalán futó Nap fotója sorozatban az előző héten a legjobban tetszett az oldal látogatóinak. Itt ragadnám meg az alkalmat a facebook oldaluk reklámozására: jól összerakott, naponta többször frissülnek, a blog bejegyzéseit onnan is elérhetjük, valamint rengeteg szép fotót láthatunk a falunkon amúgy megjelenő rengeteg idézetes, kiskutyás és világmegváltó posztba belefásulva.
A következő rovatban, a Fotó-dokumentumokban a legkülönfélébb fényképeket láthatjuk (sokszor átfedésben más rovatokkal), például az első Word Press fotót 1955-ből vagy legutóbb Albert Einsten híres, füzetekre is tucatjával nyomott nyelvöltős portréját.
A sorban az utolsó egység a Mai Manó Ház híreié, itt találunk infókat magáról a Házról, illetve a közelgő kiállításokról is.

Összefoglalva a Mai Manó Ház blogja nagyon igényes, régi fényképekkel sűrűn fűszerezett, bejegyzéseik érdekesek és informatívak. Ajánljuk minden fotóbolondnak!

 Öhler Kata

--> 1 komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása