Muzgo

Blogoló múzeumok II. - Ludwig Múzeum

fejlec.jpgMúlt héten indult múzeumok blogjait bemutató sorozatunk. A Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház után most egy, az internetet és a web 2.0-t szintén remekül használó intézmény, a Ludwig Múzeum került sorra.

Azt hiszem a Lumú-t nem kell senkinek sem bemutatni, a Muzgon is sokszor találkozhattok vele. A Művészetek Palotájában található intézmény az első magyar kizárólag kortárs művészettel foglalkozó múzeum. A rengeteg itt rendezett színvonalas kiállítás mellett változatos programokat kínál a “kortárs” megismerésére, valamint kiadányokat is gondoz.

A Ludwig blogja ugyan kisebb lendülettel frissül, mint előző alanyunké, de információban és érdekességekben itt sincs hiány. Még nincs egy éves, az első bejegyzés 2012. március 1-jei.
A felület átlátható, a tájékozódást kategóriák mellett keresés funkció és a blogokon megszokott címkék segítik. A dizájn egyszerű és kellemes. A középen futó bejegyzések mellett egyik oldalon hirdetéseket (most épp Lakner Antal kiállításáról), a másik oldalon pedig a fentebb sorolt funkciók találhatóak.
Itt is több kategóriával (menüponttal) találkozhatunk. Az Események rovatban a múzeumhoz köthető eseményekről, programokról kapunk információt. Leginkább az egyes kiállításokhoz kapcsolódó tárlatvezetésekről adnak itt hírt, de született bejegyzés a júniusban Kasselben megrendezett dOCUMENTA kiállításról is.
A következő kategória a Gyerek, ez - ahogy a neve is mutatja - a legkisebbeket érintő programokról szolgál információval, például a múzeum nyári alkotótáborairól.
A Hírek rovatban elsősorban a kortárs művészethez - és nem csak a múzeumhoz - kapcsolodó eseményekről, újdonságokról, sikerekről olvashatunk. Van itt önkéntes program, kortárs képzőművészeti rekord, Velencei Biennále, külföldi kiállítások.
Fotókat láthatunk a Megyik-kiállítás készítéséről és a megnyitóról, vagy Robert Mapplethorpe modelljeiről a Képek kategóriában.
Az utolsó rovat a Kiállítás címet viseli. Itt a múzeum kiállításairól, illetve ezekhez kapcsolódó eseményekről, alkotókról kapunk információkat, érdekességeket, például a New York-i Chelsea Hotelről is született bejegyzés, ahol Robert Mapplethorpe és Patti Smith évekig lakott.

A blog bejegyzései kommentelhetőek és lájkolhatóak, sőt szinte az összes közösségi oldalon megoszthatóak facebooktól kezdve a twitteren át egészen a pinterestig.
Apropó facebook. A Ludwig Múzeum is remek oldallal és rengeteg rajongóval rendelkezik itt. Nem csak a blog bejegyzéseit osztják meg, hanem folyamatosan aktivizálják olvasóikat/látogatóikat képekkel, kérdésekkel, valamint az aktuális és következő kiállításokról és eseményekről is információkat közölnek.

A Lumú is tökéletes iskolapéldája annak, hogy hogyan kell(ene) manapság egy múzeumnak vagy muzeális intézménynek használnia az internet nyújtotta lehetőségeket. Tetszik vagy sem, ma már az embereknek (főleg a múzeumok számára potenciális látogatóknak) nagy része a webről (híroldalakról, facebookról, blogokról) tájékozódik és ha egy intézmény sikeres szeretne lenni, akkor nem engedheti meg magának, hogy ezeken a fórumokon ne legyen jelen a megfelelő színvonalon.

 Öhler Katalin

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása