Muzgo

ArtMarket Budapest 2012

Mi az? Az USA, Németország, Kazahsztán, Izrael, Kanada, Olaszország, Románia, Ausztria és még sokan más ország is részt vesznek benne. A legkülönfélébb művészeti ágak képviselik magukat. Az egy négyzetméterre jutó kortárs alkotások száma itt a legmagasabb Budapeset. Minden este 10 órától koncert. A Millenárison található november 8 - a, csütörtöktől egészen vasárnapig, 11-éig. Ennél többet már nem tudunk segíteni... Ez az Art Market Budapest 2012 Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Vásár.

Íme egy közép-európai találkozóhely, ahol  galériák és művészeti projektek mutatják be főként közép- és kelet-európai művészek alkotásait. Ez már önmagában izgalmasnak hangzik a szervezők azonban még ezt is tudták fokozni. A magyar és angol nyelvű tárlatvezetéseken megismerhetjük a Millenáris nagy tereiben helyet kapó Vásárt. Tudományos kíváncsiságunkat a INSIDE ART címen, naponta kétszer futó kerekasztal-beszélgetések keretében elégíthetjük ki. Az adott témák szakavatott képviselőitől sokat megtudhatunk majd a műgyűjtés mikéntjéről, a kiállítási gyakorlatról, a kortárs török művészetről, továbbá szó lesz Európa kulturális fővárosairól, arról, hogy mit értenek újszerű folklór alatt, de vizsgálják a kortárs fotográfia kérdését is. Míg azonban anyuka, apuka, nagy testvér éppen ismeretét mélyíti el bizonyos témákban a fiatalabbak (8 - 18 között) kreatív foglalkozásokon vehetnek részt.

Kiváló szervezésű, széles spektrumú programok ezek, melyek sokszínűségét két téma kapcsolja össze, egy újabb keretet adva az ArtMarketnak. Az egyik ilyen téma a kortárs képzőművészet, a zsidó identitás és hagyományok kapcsolata. A Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójára szervezett emlékévhez kapcsolódva az Art Market Budapest különleges kortárs művészeti kiállítást hoz létre a vásár helyszínén, és a témának valamennyi kiegészítő program keretében kiemelt figyelmet szentel. Emellett van még egy csoportosítási pont: Kelet-Európa jelenlegi leglátványosabb művészeti sikertörténete, a jelentős nemzetközi figyelemmel kísért Kolozsvári Iskola, illetve tágabban a kolozsvári kortárs művészeti szcéna, amelynek bemutatására az Art Market Budapest helyszínén szintén önálló kiállítás szerveződik.  

Végül pedig Nicola Trezzi, a Flash Art képzőművészeti magazin szerkesztőjének, a Prágai Biennálé kurátorának lelkesítő szavaival zárom soraimat: "Az elmúlt években szinte szó szerint robbanás történt Közép-Európa művészeti életében. Kezdődött Lengyelországgal, aztán következett Románia, újabban Csehország és Szlovákia Magyarország lesz a következő! Hamarosan itt az Art Market Budapest! Semmiképp ne hagyja ki!"

 

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása