Muzgo

Megnyílt a 4-es metró - virtuálisan

 A mai napon végre megnyitotta kapuit a hosszú évek óta épülő 4-es metró. Persze nem ténylegesen, csak egy kiállítás és előadássorozat keretében. A Hegyvidék Galéria új művészeti tárlata A 4-es metró építészete azt tűzte ki célul, hogy egy tárlatban és ahhoz kapcsolódó négy előadásban bemutatja az érdeklődők számára, a felszín alatt húzódó építészeti és képzőművészeti alkotást politikai felhangok nélkül, az építészek szemszögéből.

Amint beléptem a Barabás Villa piciny kis kiállító terébe azonnal feltűnt, hogy gyorsan kell magamnak helyet foglalni, ha jó helyről akarom szemlélni a megnyitót. A terem alsó és galéria szintje percről-percre egyre több emberrel telt meg.

Először a Hegyvidéki Helytörténeti GyűjteményIMG_0018.jpg igazgatója Balázs Attila történész kérte a nézősereg figyelmét. Bevezető mondatai rögtön választ adtak az egyik legnagyobb kérdésemre: Miért itt tartanak kiállítást a 4-es metróról, hiszen a 12. kerületig biztosan nem fogunk vele utazni? A válasz egyszerű volt, mint számomra kiderült (a nézősereg nagyobb részre valószínűleg már tudott róla) e tárlat egy már több éve tartó kulturális rendezvénysorozat része, melynek eseményei mind egy személyhez kapcsolódnak, Eleőd Ákos Ybl díjas építészhez. A rendezvény/kiállítás sorozat célja, hogy a művészetek közül sokszor méltánytalanul kihagyott építészetnek több teret adjanak, jobban megismertessék ennek a mindenki által ismert szakmának a művészi oldalát is a nézőkkel. 

Balázs Attila bevezetője után átadta a szót a kurátor Eleőd Ákosnak, aki bemutatta nekünk, hogy mit is kapunk ezen a kicsit rendhagyó tárlaton. A koncepció az, hogy végre egyszer a politikától és a negatív hangoktól mentesen, tárgyilagosan, az építészet oldaláról közelítsük meg a 4-es metrót. Hiszen Magyarországon az első kisföldalattink megépülte óta ez az első igazán magyar tervezőkkel megvalósuló metró. Külföldön, már szakfolyóiratokban és kiállításokon is megjelent a magyar mérnökeink szakmailag újat alkotó koncepciója, de erről nálunk még kevés szó esett . Így most a tíz állomás összehangolt tervezési koncepcióját, az állomások építészeti és belsőépítészeti karakterének bemutatását követhetjük végig a Galéria falán lévő tablókon.

A kurátor koncepciója az volt, hogy a belépő IMG_0017.jpgnéző rögtön észrevegye, hogy a tablók és a rajtuk megjelenő állomások Budapest elhelyezkedése alapján vannak kettéosztva, vagyis a Duna két partja szerint. Minden állomást egy összefoglaló portfólión tekinthetünk meg. A képek között volt földfelszíni és földalatti, az építkezés kezdeti stádiumát mutató és a már majdnem készen lévő állomásokkal is megleptek minket. Minden képmontázs sarkában ott volt annak a megállónak a tervező csoportjának a nevei és a munkásokról is láthattunk képeket. Aki nem tudná megnevezni (nekem elsőre nehéz volt összeszednem) a tíz megállót íme: Kelenföld, Tétényi út, Bocskai út, Móricz Zsigmond körtér, Szent Gellért tér, Fővám tér, Kálvin tér, Rákóczi tér, Népszínház utca, Keleti pályaudvar.

A megnyitót végül a Solti György Zeneiskola művésztanárainak hegedű előadásával zárták és egy kis enni-innivalóra is meghívtak minket. A kitartó nézők a képek megnézése után maradhattak az előadássorozat első részén. Én is így tettem, gondoltam, nem árthat ha alaposabban is megismerkedek a régóta épülő projekt különlegességeivel. Az előadó Gelesz András Ybl díjas építész volt, aki a Móricz Zsigmond körtér és a Keleti pályaudvar állomások tervezésében vett részt. Prezentációjából sok érdekesség kiderült. Hogyan kezdődött a 4-es metró projekt? Hogyan fogadtatták el a terveket? Kik a kivitelezők? Milyen módot választottak a metró megépítésére? Ezeken kívül még sok hasonló érdekességről szó esett. Gelesz András előadását mostani és régebbi állapotfotók bemutatásával is színesítette. A prezentációt kerekasztal beszélgetés zárta.

Akit érdekel, hogy miért is sajátságos és magyar ez a metró, vagy csak már előre érezni akarja, hogy milyen lesz majd egyszer (elvileg 2014-ben) a mi új földalatti vasutunkkal száguldani, esetleg csak egy kis építészeti különlegességre vágyik, térjen be a következő három előadásra a Barabás Villába (november 17., 24., december 1. szombat 10:00).

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása