Muzgo

Zsidó Múzeum nyílt Moszkvában

Nem más mint, Shimon Peres Izrael jelenlegi miniszterelnöke nyitotta meg Moszkva új Zsidó Múzeumát, ami egyben egy tolerancia központként is funkcionál. A támogatók között találjuk a milliárdos Viktor Vekselberg, aki a Bloomberg hírportál szerint a leggazdagabb orosz üzletember. Az intézmény létrehozását Putyin és a hozzá közel álló oligarcha is pénzelte; az újraválasztott orosz miniszterelnök egy hónapos fizetésének felajánlásával járult hozzá az építési költség fedezésére, ami 50 millió dollárra rúgott.

A múzeum nemcsak a holokauszt eseményeire koncentrál, hanem századokon keresztül követi végig az orosz diaszpóra életét. A legvészterhesebb időszakon kívül is rengeteg sötét fejezetet találunk a történelemben, hiszen a sztálinista, kommunista rezsim sem volt mentes az antiszemitizmustól és a zsidókat érintő pogromok Oroszországban is több száz éves múltra nyúlnak vissza. Borukh Gorin a múzeum igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy nem a zsidók áldozat szerepét próbálják hangsúlyozni, hanem a nép változatos és gazdag kultúráját.

A múzeum persze egyszerre propaganda felület és politikai eszköz is. Az intézmény megnyitása összhangban áll Putyin azon törekvésével, hogy Oroszország szívesen látná az emigráltak leszármazottjait. Másodsorban az orosz-amerikai kapcsolatok javulását is reméli ettől a gesztustól. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy az ország kedvezőbb színben tüntesse fel magát és lemossa magáról a gonosz birodalom imázsát.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása