Muzgo

Szenzációs Dalí

2012 őszén nyílik meg Párizsban a Pompidou Központ új szenzációra tervezett Salvador Dalí kiállítása. Ez lesz 30 év óta a legnagyobb Dalí anyagot felvonultató kiállítás. Az utolsó ilyen párizsi tárlat 1979-ben a Pompidou Központ történetének egyik leglátogatottabb eseménye volt, naponta körülbelül 8000, összesen közel 900 000 látogatóval, így az új tárlat már most is arra készteti a művészet barátokat, hogy a rekordok könyvéért nyúljanak.

A pénzügyi válság kezdete óta, a francia főváros többszörösen bebizonyította, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet bizonytalansága nem csökkentette a lakosság igényét a nagy művészi kiállításokra. 2010-ben a Grand Palais-ban megrendezett Monet tárlat 920 000 látogatót vonzott és nyitva kellett tartaniuk egész éjszaka, hogy be tudják fogadni a rengeteg vendéget. Ilyen kitartó tömegeket a Grand Palais utoljára az 1967-ben Tutanhamon kincseinek bemutatásán látott, akkor 1,2 millióan látogatták meg a tárlatot.

Az adatok nem hazudnak, így a Pompidou Központ reményei jogosnak tűnnek, hogy a Dalí kiállítás Párizs legnagyobb művészeti eseménye lesz a télen. Az 1979-es bemutató elkészültét maga a művész felügyelte és szerénytelenül követelte a kurátoroktól, hogy: “Ennek valami hatalmasnak kell lennie, óriásinak, egyfajta élő megdicsőülésnek, hogy mindenki megértse, hogy én utánozhatatlan vagyok.” A mostani tárlaton már nem lehet jelen Dalí, de a készítők így is arra törekszenek, hogy a minden egyedi vonását bemutassák, a művész saját szavai által vezetve: "Az egyetlen különbség köztem és a szürrealisták között, hogy én szürrealista vagyok". A kiállításon 200 művet fognak bemutatni, beleértve olajfestményeket, szobrokat, filmeket, és installációkat. A látogatók márciusig tekinthetik majd meg, utána tovább utazik Madridba.

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása