Muzgo

Megnyílt!

Tavaly szeptemberben már megnyílt egyszer a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának Fény és árnyék - A főváros 1000 éves története című új állandó kiállítása, akkor azonban még a tematikus részek nélkül. Az elmúlt év során kibővítették és november 30-tól végre teljes egészében láthatja a tárlatot a közönség.

IMG_4921.JPGMinden múzeum életében fontos az új állandó tárlat építése. Ennek a jelentőségéről beszélt Bodó Sándor főigazgató a megnyitón megjelent nagyszámú érdeklődő előtt. A kiállítások gondolatként már évekkel megelőzik létrejöttük pillanatát, arra, hogy ez mennyire így van jó példa a BTM 2008-ban indult blogja (cikkünk róla itt), ami az új állandó tárlat előkészítésének eseményeit kívánja bemutatni. A főigazgató kiemelte, hogy a megvalósítást az évek során a kultúráért felelős tárca, a főváros és az Alfa program is támogatta.

Tarlós István főpolgármester megnyitóbeszédében elmondta, hogy “olyan szép és szakszerű kiállítás jött létre, ami méltó Budapest múltjának a teljesség igényével való bemutatására”. Míg az 1995-ben létrejött előző állandó tárlat csak a török hódoltság koráig tekintett vissza, míg a most nyílón találkozhatunk a “kezdetekkel” is. IMG_4926.JPGA kiállítás egységes koncepcióval mutatja be a város történetének egészét, egyszerre kronológikusan és tematikusan, mert időszakonként egy-egy téma köré csoportosítja a korszakokat. A főpolgármester Budapest nevében megköszönte a kurátorok, Végh András és Perényi Roland, valamint a tárlat építésében résztvevőknek a munkáját.

Szende Katalin történész beszélt a kiállítás koncepciójáról. Egységeit a Duna-motívum fűzi össze, a tárlat a folyó stilizált hullámainak vonalát követve járható be. Mindennek tartalmi jelentése is van, hiszen a kiállításból "megláthatjuk és megérthetjük, hogy Budapestet a Duna telepítette le" - emlékeztetett. A tárlat alapgondolatát - amint erre a Fény és árnyék cím is utal - az évszázadok alatt többször lerombolt, majd mindig újjáépült főváros képe határozza meg.

Nagyon jó, hogy most vált teljessé a kiállítás, mivel a BTM idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, amiről a Vármúzeumban A főváros kincsestára - 125 éves a Budapesti Történeti Múzeum címmel egy tárlattal is megemlékeznek.

IMG_4985.JPG

Magáról az új állandó kiállításról hamarosan részletesebb beszámoló is olvasható lesz itt a Muzgon.

Öhler Katalin

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása