Muzgo

Minden amit a lovakról tudni érdemes

 lodolga02_1.jpg

Közös lónak turós a háta. A vén ló is megröhögi az abrakot. Fehér lónak, világos felhőnek, mosolygó asszonynak soha sem kell hinni. Nyelvünk számos közmondással és szófordulattal (nyűgös, szélhámos, lóhalálában) emlékezik meg a lovakról, ugyanakkor elég keveset tudunk ma már róluk. Nem is gondolnánk, hogy milyen sokat köszönhetünk a lovaknak! Forradalmasították a közlekedést, szállítást, vadászatot, hadviselést és a földművelést. A Mezőgazdasági Múzeum új tárlata eleveníti fel azt a több száz évet, amikor az ember hű társa volt a négylábú jószág.

A ló - Nemzeti lókiállítás alapszíne a halvány zöld, ami jól illik a témához, asszociálhatunk a lóversenyre vagy a szél fútta nyári mezőkre. A téglalap alakú terem tulajdonságait jól használták ki a rendezők a hét résztéma bemutatására. A két hosszanti oldalon szerepel a két legfontosabb egység: lovak szerepe a harcászatban és a mezőgazdaságban.

2012-11-22 12.00.38.jpgA nomád népek eszköze lett a nagy teherbírású négylábú mind a hadviselésben, mind a vándorlásban; majd a lovagi kultúrában a középkor derekán valamint a magyar huszárság történetében is fontos szerepet játszott. A hagyományos gazdálkodásban is az év minden szakaszában, szántástól a cséplésig elkerülhetetlen volt a lovak használata.

A többi téma a haladási iránynak megfelelően nagyjából időrendben halad, nem is szükséges a pontos kronológia, hiszen egymás mellett létező folyamatokról van szó. Számomra az egyik legizgalmasabb téma a lóval való szállítás és közlekedés volt. Megjelennek képi ábrázoláson az omnibuszok, fiákerek, lóvasutak, valamint a ló vontatta sörös- és tejeskocsik is. A lótenyésztés története mellett a lovas sportokról is bővíthetjük ismereteinket.

2012-11-22 12.01.51_1.jpg

mg_lo.jpgA terem hátsó részében alakították ki a felnőttek nagy örömére a gyereksarkot. Egy versenyistálló enteriőr látható itt, mellette a lóápolás megfelelő eszközei, melyeket előszeretettel megfogdosnak a látogatók. A falra festett Tudtad-e? kérdések a gyerekeket célozzák meg, ám minden felnőtt látogató lelkesen falja a szövegét. A lovaglást is kipróbálhatják a 40 kg alattiak egy lószimulátor segítségével, ezen a ponton sajdul meg minden “40 feletti” ember szíve... Ha megihletett bennünket a kiállítás, akár babzsákfotelen ülve le is rajzolhatjuk élményeinket.

2012-11-22 12.11.56.jpg

Az interaktív elemek mellett kiemelendő a kiállítás vizuális megjelenése. Minden témánál egységes a molinók fejléce, témánként azonos lovas jelenettel, ami segíti az eligazodást. A kiállításban a múzeum gyűjteményére jellemzően több modellt is találunk, például tejes kocsi 1:5-ös mását, valamint egy, az első lóversenyt bemutató makettet is, közvetlenül a bejáratnál. A magyar lófajták megismerését nemcsak a képi ábrázolás segíti, hanem a szobrászat is, így láthatjuk, hogy mennyire tárgygazdag kiállításról van szó.

2012-11-22 12.03.07.jpg

Külön teremben található a Kincsem - Imperiál Híres magyar versenylovak címet viselő kiállítás. A lóverseny témakörét járja körbe a kicsiny tárlat: a fogadástól kezdve, a lovas öltözékén át a lovakig. A versenylovak élettörténetével és családfájával ismerkedhetnek meg a látogatók Overdose-sal bezárólag. A ló történetének egy alfejezetét láthatjuk itt, ám mégis szervesen összekapcsolódik a fentebb tárgyalt kiállítással.

Mindkét kiállítás tartogat meglepetést, a lovak barátainak és üzletfeleinek is ajánljuk.

Villangó-Török Ivett

Még több fotó ITT

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása