Muzgo

653 millióból épül a Louvre Abu Dhabiban!

Az Arabtec nyerte a Louvre Abu Dhabiba tervezett múzeumának kivitelezésére kiírt, 653 millió dolláros tendert. Az Egyesült Arab Emirátusokban található város kulturális fejlesztésének egyik fontos mérföldköve a francia intézmény nevével fémjelzett múzeum felépítése, amely a Guggenheim és a Zayed National Museum mellett a településhez tartozó Saadiyat szigeten kap helyet.

A Louvre és a Guggenheim projektek már majdnem fél évtizede a levegőben lógnak. Az arab állam nagyratörő beruházásainak a gazdasági világválság szabott gátat, amelybe a Guggenheim projekt egyelőre bele is bukott. A Louvre Abu Dhabi épületét a tervek szerint 2015-ben veheti birtokba a közönség.


A Louvre a múzeumi világ globálisan ismert brandje. 2012-ben az anyaintézmény az iszlám művészetet bemutató szárnnyal, valamint egy Lensben felépített kiállítótérrel bővült. Az Emirátusban megvalósuló projekttel a Louvre nem csak egy világszinten ismert márka lesz, de hasonlóan a Guggenheim franchise rendszeréhez egy valóban nemzetközi intézménnyé válhat. 

Az arab ország 30 évre licenszelte a Louvre nevét, amelyért 520 millió dollárt fizet. Csak összehasonlítás képpen  Bilbaonak a Guggenheim csak 20 millióba került.

Persze nem csak a nevet vették meg, a Louvre raktáraiból számos műtárgy is bemutatásra kerül majd a közel-keleti város kiállítótereiben, de hogy pontosan melyek ezek, az egyelőre a jövő zenéje. 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása