Muzgo

A MoMA furcsa szerzeménye

A MoMA nem egy klasszikus műtárggyal bővítette gyűjteményét, hanem egy aknamentesítő gömbbel. A szerkezetet az Eindhovenben élő designer, Moussad Hassani álmodta meg, aki a Közel-Keletről menekültként érkezett Hollandiába. A hatalmas kerek tappancsokkal ellátott szerkezetet a western filmekből ismert klasszikus, szélfújta száraz bokrok ihlették. 

Moussad a bambusznádból és újrahasznosított műanyagból egy olyan önjáró szerkezetet alkotott, amely az évi 10-15 ezer halálesetet okozó aknamezők felszámolását könnyítheti meg. A gyakran 1000 dollárt is elérő klasszikus megoldások helyett Hassani megoldása csupán 40 dollárba kerül.

Az intézménytől nem szokatlanok az ilyen vásárolások, hiszen a közelmúltban a Smithsonian után a New York-i intézmény is elismerte a videójátékok művészi esztétikáját azáltal, hogy olyan alkotásokat vett meg, mint Will Wright The Sims című játéka.

Moussad műve egészen kivételes olyan szempontból, hogy itt keresve se találunk művészi reflexiót, csak funkcionálisan tökéletes designt. A projekt Kickstarteren is fenn van, ahol a lelkes internetezők felajánlásának köszönhetően sikerült több mint 100 ezer fontot összekalapozni, így a gömb akár kereskedelmi forgalomba is kerülhet és életeket menthet meg.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása