Muzgo

Múzeumshopok III.- Iparművészeti Múzeum

1. ) Megközelíthetőség az épületben

A Iparművészeti Múzeum földszintjén található bolt a klasszikus múzeumshopok táborát gyarapítja. Megközelítése nem okozhat senkinek sem problémát, hiszen a földszinti főbejárattól jobbra fordulva máris elérhető.

SAM_7133.JPG

2.)Első benyomások

Az üzlet berendezése, meg kell, valljuk, elég puritán, semmi „iparművészeti múzeumos” nincs benne, elsőre. Ám, ha kicsit közelebb hajolunk a polcokhoz, láthatjuk az árcédulákon az múzeum logóját. Úgy tűnik, az arculati kézikönyvet forgatták a munkatársak, de miért is ne tették volna, hiszen azért van.

3.) Kínálat, árkategóriák

SAM_7148_1.JPGA Múzeum saját, illetve témába vágó kiadványai között sok érdekességre lelhetünk, az építészettől kezdve a bútortörténeten keresztül az egyes stílusirányzatokat felvonultató irodalomig. Emellett leginkább a csodálatos ékszerkollekciók vonzzák magukhoz a tekintet. A jobb oldali vitrines szekrényben sorakoznak a tervezők egyedi darabjai. Kiemelkednek mindközül a „Mindörökké Zsolnay” című ékszertervezői pályázat nyerteseinek munkái. A 2011 tavaszán kiírt pályázaton indulók feladata olyan ékszer tervezése és elkészítése volt, amelyhez felhasználják a Zsolnay-mázas kerámia-töredékeket is. A cél olyan helyspecifikus, a múzeum épületéhez, ezzel egyben Budapest egyik meghatározó kulturális és építészeti örökségéhez köthető egyedi design tárgy létrehozása volt, amely ugyanakkor a XXI. századi trendeknek is megfelel. Sőt, mi több, a múzeum 139. születésnapján 139 példányban egyedi, számozott, Zsolnay-mázas tetőcseréphez is hozzájuthattak a lelkes és szemfüles rajongók.
Ha már egyedi tervezésről beszélünk, akkor sejthetjük, hogy nem a párszázas kategóriával van dolgunk, és jól is gondoljuk, a különlegességekért egy múzeumi boltban is mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Az intézmény honlapjáról elérhető a saját kiadványok lajstroma, de az ékszercsodák látványáért (is) érdemes ellátogatni az Üllői út- Ferenc körút sarkára.

SAM_7129.JPG4.) Célközönség

Az Iparművészeti Múzeum kínálata képes bárkit megszólítani, aki egy kicsit is szereti a szépet, fogékony az újszerű, kreatív megoldásokra. Akit a szakmai oldala érdekel az iparművészetnek, az pedig ritka, nehezen beszerezhető, máshol talán nem is kapható kiadványokra bukkanhat. Ha pedig nem elégszik meg a kétdimenziós illusztrációval, akkor nem kell messzire mennie, házon belül találhat példát az olvasottakra.

 5.) Kedvenc

Kedvencük a londoni Victoria and Albert Museum kiállításához kapcsolódik. A Művészet mindenkinek című tárlat a hazai testvérintézménybe varázsolta a nagyhírű gyűjtemény néhány darabját. A tárlat ihlette fémdoboz amellett, hogy szép, praktikus is. Jól mutat szekrényen, asztalon, igazából mindenütt.


Huhák Heléna

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása