Muzgo

Borsó meg a héja

Szingapúr és Kína együttműködésében épül Tianjin, egy ökováros, ahol két olyan múzeumot építenek, amelyek úgy illeszkednek egymáshoz, mint a borsó meg a héja. Mint két kicsi legó. Mint a folt a zsákon.

A tervezőcég, a Steven Holl Architects a komplexum történetét azért ennél picit szofisztikáltabban fogalmazta meg, hiszen szerintük a távol-keleti jing és jang vagyis a szembenállás és az egyensúly jelenik meg a két épületben. Abban igazuk van, hogy az építészeti megoldások szöges ellentétben állanak egymással és az egyik épületből kivágott buborékformák a másikon kitüremkedésként jelennek meg. A kettősség a kiállításokon is megfigyelhető lesz, mert az egyik épületet a technológia fejlődésnek, a másikat az élővilág bemutatásának szentelik. A múzeum már megjelenésébe is érdekes, igazi turistacsalogató látványosság, míg a két épület között egy pláza és a városba vezető gyorsvasút állomása kap helyet.

Tianjin-t, amit 2007 óta fejleszt a két kormány, 350 000 lakos befogadására képes és előre láthatólag 2020-ra készül el teljesen. A város a fenntarthatóság, környezetvédelem jegyében készül, igazi utópisztikus kirakatváros.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása