Muzgo

Viszlát Lenin, helló T-Rex!

Dinoszaurusz csontvázak, köztük egy 70 millió éves Tyrannosaurus bataar fosszíliák költöztek Ulan Bator egykori Lenin múzeumába. A Góbi sivatag az őslény lelőhelyek gazdag tárháza, folyamatosan kerülnek elő a leletek, így az országból származó kincsek a külföldi kiállítások és a fosszíliapiac állandó szereplői. A kormány az egykori szocialista funkcióval rendelkező épület átalakításától és egy saját dinoszauruszkiállítás megnyitásától a csempészés visszaszorulását várja.

Az 1980-ben megnyitott intézményben minden megtalálható volt a több méteres impozáns kecskeszakállas, kopasz szobortól, a vörös zászlókon át egészen Lenin gyerekkori fotóiig. A XX. századi orosz kommunista vezető egykori szentélye már régóta nem funkcionál valódi emlékhelyként, hanem kormányhivataloknak, irodáknak adott helyet.

Az új múzeum csak egyik eleme a kormány akciótervének, amellyel az ország gazdag kulturális örökségét próbálja tudatosítani a lakosság körében, ezzel is csökkentve a folyamatosan problémát jelentő illegális kereskedelmet. Az új múzeum kiállításán megjelenő teljes, 7 méteres Tyrannosaurus bataar csontváz a csempésztevékenység egyik áldozata, amelyet egy New York-i aukción próbáltak értékesíteni. 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása