Muzgo

Egyéves a Muzgo

Pontosan egy évvel ezelőtt, 2012. február 1-jén dördült el a startpisztoly, ezen a napon került fel az első cikk a Muzgo oldalára, útjára indult az online múzeumi magazin. Persze a történet korábban kezdődik: az ötlet megszületése, a célok kikristályosodása, a rovatok kialakítása, az arculat és a logó megtervezése 2011–2012 fordulójára datálható. Mint minden rendes szülinapos, mi sem tehetünk másképp, minthogy visszatekintünk az elmúlt egy év termésére; sorra vesszük, mit végeztünk, mit hagyunk a hátunk mögött.

Untitled-1_1.jpgA nyolcfős kezdőcsapat egy része ugyan időközben lecserélődött, de az újonnan csatlakozókkal megerősített keménymag állta az idők sarát és meghatározott időközönként összeült a “szerkesztőségi iroda asztala” körül, amelyet ideiglenesen (és tartósan) a szezonnak megfelelően, hol nyitott, hol fedett vendéglátó ipari egységekben jelölt ki.

Kezdettől fogva igyekeztünk a hazai kiállítások és múzeumi programok mellett külföldre is kitekinteni, a nemzetközi múzeumi világ híreit, trendjeit is sorba venni. Beszámoltunk a szakmai konferenciákról, fesztiválokról, a műkincspiac fontos történéseiről.
Kulisszatitkok rovatunkban olyan terekbe kalauzoltuk olvasóinkat, ahová látogatóként nem igen juthatunk be. A különféle restaurátorműhelyekben forgatott videós csapatunk. a filmes karrierünk azonban itt még nem zárult le, a jövő tartogat még számunkra videós babérokat.

Kisdob, panel, május 1.

Áprilisban munkakönyvet, kártyanaptárt, úttörő jelvényt ragadtunk és rendeztünk egy kiállítást a Kádár-korszak hétköznapjairól. Hogy a tárlat látványvilága illeszkedjen a május 8-i, Kádár János születésének 100. évfordulója alkalmából megrendezett konferencia színvilágához, az ELTE BTK főépületében vörös vászonnal fedtük be a folyosó tekintélyes részét. A kiállítás célja a szülők, nagyszülők polcain, szekrényeiben akár még a mai napig fellelhető tárgyakba sűrített, megunhatatlan retro-hangulat és szellem megidézése volt meghintve a nosztalgikus életérzés fűszerével.

156274_264037593693420_1913479800_n.jpg

Múzeumok a Majálison és az Éjszakán

Ha május, akkor kötelező a majális, még szerencse, hogy múzeumi körökben van saját bejáratú vigasságunk. A 17. Múzeumok Majálisa ezúttal a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében lelt otthonra. A május 19-i hétvégén a Múzeumkert tagadhatatlanul a múzeumoké lett.

534374_285764304854082_827998037_n.jpg

A Muzgo beszámolt a kétnapos rendezvényről, amit lehetett, megkóstolt, kipróbált, letesztelt, vitte a hírét a Múzeum körúti sokadalomnak szerte a virtuális térben. Ha már ott volt, akkor véleményezett is és felállítottuk a múzeumi standok top10-es listáját.
Júniusban alig vártuk, hogy lemenjen a nap és belevághassunk az éjszakába. A Múzeumok Éjszakája idén 10. alkalommal várta az érdeklődő sokaságot. Tematikus válogatásainkból megtudhattátok, hogyan kell/lehet végigenni, illetve végiginni az Éjszakát, hol fogadnak borral, sörrel, Unicummal, hol pedig török, mexikói, keleti fogásokkal, illetve azt is, hol várnak a legextrémebb programokkal a szervezők. De nemcsak a nagy múzeumokhoz próbáltunk kedvet csinálni, hanem az eldugottabb intézmények nem kevésbé színes ajánlataihoz is. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy élik meg ezt a napot a múzeumok, a körkérdéseinkre érkezett válaszokból megtudtuk, milyen extrém helyzetekkel találják szembe magukat a szervezők, milyen szuperhősi képességekre lenne a legnagyobb szükségük ezek megoldásához, illetve milyen attrakciót valósítanának meg, ha a pénz nem számítana.

226354_306511679446011_652227785_n.jpg

Nyári múzeumok

Megnéztük, hogyan mutatnak a múzeumi sátrak a Szigeten, interjúztunk és teszteltük a programkínálatot, kíváncsiak voltunk rá, hogy mit kezdenek kedvenc intézményeink a fesztiváli hangulatban.  A nyár látszólag leginkább a sportról szólt, de természetesen az olimpiai játékok sem múlhattak el kiállítások, múzeumi programok nélkül sem a szigetországban, sem hazánkban. Így nagyító alá vettük az öt karikás játékok ihlette kiállításokat és rendezvényeket, de felkutattuk a  potenciális műtárgyakat a versenypályákon, stadionokban is. Ismét igazolt bennünket az élet: ami ma még nem kapcsolódik a múzeumhoz, az holnap már biztosan fog.

Muzgo1 – Örkény100

Novemberben nem kisebb személy, mint Örkény István szelleme lengte körül megbeszéléseinket. A Petőfi Irodalmi Múzeum felkérésére a Mi mennyi? Örkény100 című időszaki tárlatban tarthattunk rendhagyó tárlatvezetést. A Muzgo delegálta kalauzokat maga a közönség instruálta egy dobókocka segítségével, emellett az érdeklődőket saját készítésű Egypercesek-dobozzal ajándékoztuk meg. A groteszk királyának születésnapján eljátszottuk a gondolattal és reménykedünk benne, hogy egyszer, ha már nem is mi, de az addig kinevelt utánpótlás válogatott, egy jól menő belvárosi irodaház Dunára néző szerkesztőségi szobáiból fogja tervezni a Muzgo 100. születésnapi partiját. Végülis, már csak a maradék 99 évet kell kitöltenünk.

526778_344504775646701_1332002355_n.jpg

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása