Muzgo

Külföldi hírek

Norvégia a héten ünnepelte leghíresebb festőjének, az expresszionista Edvard Munchnek 150. születésnapját. Az évfordulóra különleges bélyegeket nyomtattak a négy legismertebb festményének képével. Köztük van persze a Sikoly is, melyről kevesen tudják, hogy négy variációt készített a művész. Ezek közül három norvégiai múzeumok tulajdonában, egy pedig magánkézben van. Az utóbbit 2012 májusában a Sotheby’s new yorki árverésén 120 millió dolláros világrekord áron értékesítették. A bélyegre az oslói Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő Sikoly képe került. A négy bélyegképből álló sorozatot pénteken árverezték el.

Charles Krafft seattlei keramikust az egész világon a provokatív művészetéről ismerik. Kerámiáinak egyes darabjait emberi hamvakból csinálja, parfümös üvegre rak horogkeresztet, híres emberek portréit alakítja át teáskannává, esküvői tortát csinál a Harmadik Birodalom jelvényével. Különös alkotásait feltörekvő művészek csoportjai csodálták de most ők se és az eddig Krafftot éltető művészeti világ sem tudja mit csináljon. Ugyanis a keramikusról kiderült, hogy holokauszt tagadó. Így felmerül a kérdés, művei tényleg ironikus alkotások-e?

A párizsi Musée du Luxembourg új Chagall kiállítása február 21-én nyitja meg kapuit a közönség előtt. A festő majdnem száz éves volt, amikor meghalt: átélt egy forradalmat, két világháborút, a száműzetés időszakát. Képeit sokszor szokták kubistának, szürrealistának vagy szüprematistának nevezni. Az igazság az, hogy mindegyik irányzathoz közel állt, de valahogy mégis független maradt tőlük. A Chagall háború és béke között címet viselő tárlat célja, hogy bemutassa a művész életművét kezdve a családi múltat ábrázoló képeitől, a háború fájdalmait megörökítő festményekig.

A bécsi Kunsthistorisches Museumban január végétől májusig tart a Piramisok árnyékában című régészeti kiállítás. 1912 januárjában osztrák régészek egy csoportja feltárást végzett Egyiptomban a gízai piramisok lábánál. Az ásatás sok műalkotást és az egyiptomi történelem és művelődéstörténet szempontjából fontos leletet hozott a felszínre. A bécsi kiállítás most ennek az régészeti feltárásnak állít emléket. A tárlat gazdag osztrák anyagát európai és amerikai múzeumi kölcsönzéssel egészítették ki. A legfőbb kiállítási tárgy egy életnagyságú szobor Heminuról a Khufu piramis építészéről. 

Az UNESCO főigazgatója a francia kormánnyal közösen Nemzetközi Szolidaritási Napot szervez Maliért február 18-án, az UNESCO párizsi központjában. Az egész napos eseményt egy kulturális szakmai konferencia fogja nyitni, melyek célkitűzése Mali kulturális örökségének helyreállítására és az ősi kéziratok védelmére terv előkészítése. Elsőként Mali szakemberei bemutatják országuk különleges kincseit, tájékoztatást nyújtanak az ország aktuális helyzetéről és annak hatásáról az ókori kéziratok megőrzésével kapcsolatban. Megvitatják az UNESCO-nak és partnereinek a helyzetre adható válaszát is.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása