Muzgo

Mozdulat és művészet

Elmozdulás: távolodás, változás, mozgás, az álló helyzetből való kilépés. Sokféleképpen lehet értelmezni ezt a szót. De a Kassák Múzeum tegnap nyílt időszaki kiállításának alcíme persze pontosít a képen: Munkáskultúra és életmódreform a Madzsar-iskolában. Életmód és társadalmi mozgalmak a modernitásban I. Egy sorozat első része ez a most bemutatott tárlat, ahol két század eleje, a 20. és a 21. századé elevenedik meg.

A kiállítás a Kassák Múzeum modernitás kutatási programjába illeszkedik, célja, hogy társadalmi kontextusba helyezze a művészeti törekvéseket, újragondolás tárgyává tegye az avantgárd és a munkáskultúra kapcsolatát. - olvashatjuk az intézmény honlapján, de a megnyitón a Petőfi Irodalmi Múzeum filiáléjaként működő Kassák Múzeum vezetője, Sasvári Éva élőszóban is megfogalmazta ezeket a gondolatokat.
Az újraértelmezés pedig a jelen tárlatban kortárs művészek, Katarina Šević és a Tehnica Schweiz csoport segítségével jött létre, ők reflektálnak a történeti anyagra. A kiállításon egy videóművet mutatnak be, amelyben a színház lehetséges tereit vizsgálják. A Madzsar Alice színpadi munkásságában is fontos szerepet játszó közösség fogalmát járják körül.

A tárlat központi szereplője azonban Madzsar Alice (Madzsar Józsefné Jászi Alice), akinek a 20. század elején működő budapesti mozdulatművészeti iskoláját mutatják itt be, ezen belül is a korszakban kibontakozó életmódreformhoz és a munkáskultúrához köthető szálait fejtik ki. A kiállítás megnyitására felkért Artner Sisso újságíró, tánckritikus a jövő táncosnőjéhez címzett levelét felolvasva méltatta Madzsar Alice érdemeit. Kiemelte az 1920-30-as évek táncosainak tevékenységét, akik utat törtek, “láthatóvá váltak”. Tudták, hogy a mozdulat művészet. Madzsar is felismerte a nőknek a férfiakétól eltérő testfelépítését, munkáiban az asszonyokat igyekezett ábrázolni és arra törekedett hogy a nő szabadságát táncolják majd el.

A megnyitó beszédekkel azonban nem ért véget a tárlat jelképes átadása a nagyközönségnek. Gyors körbepillantás, visszajövünk még ide, de az udvaron, egészen pontosan a Zichy Kastély udvarán, a falak és a fák által árnyékolt füves részen máris kezdődött egy előadás, Ladjánszki Márta táncával - itt ért össze a múlt és a jelen. Sőt talán inkább ott, amikor a mellettem álló kisfiú megkérdezte az anyukájától, hogy miért szórja el (a táncos) azt a sok magot. A jövő nemzedéke találkozott a művészettel.

Az Elmozdulás szeptember 30-ig látogatható, szerdától vasárnapig 10:00-17:00 között.
Ha pedig esetleg mi is kedvet kapnánk a tánchoz valamikor, a kiállítás kísérő rendezvényeként augusztus 5, 19, 26 - án a Body Moving - Tánc mindenkinek! szabadtéri táncóra-sorozatot hirdet.

 

Légrády Eszter
Fotó: Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása