Muzgo

Az első lépés megtéve

IMG_4536.JPGTöbbször beszéltünk már róla, és íme elkezdődött. Ma délelőtt hirdették ki az Iparművészeti Múzeumban az épület felújítását célzó nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét. Az épület Üvegcsarnoka megtelt a pályázókkal, ismerősökkel, barátokkkal, érdeklődökkel, a szakma és a sajtó képviselőivel. Designszékek, kezdetben kordonnal elválasztva, majd anélkül a pályamunkákat bemutató mini-kiállítás és egyre fokozódó izgalom, majd öröm.

A múzeum épülete jelenleg nincs a legjobb állapotban. A kupolát már leemelték a tetejéről, a meglazult cserepek miatt fafolyosót építettek köré. Azonban úton van már a segítség (reméljük). A 20. század során többször megsérült épület felújításának szükségességét felismerve ugyanis 2011 decemberében tervpályázat kiírásáról döntött a kormány. Ennek célja az épület megmentése, az eredeti megjelenésének visszaállítása és a benne őrzött gyűjtemények soha nem látott teljességben való megmutatása, a „nagy kicsomagolás” programja, amiről Balog Zoltán, emberi erőforrás miniszter már a V&A kiállítás megnyitóján is beszélt.

Ezek a célok összekapcsolódnak egy új épületszárny, az eddig megvalósulatlan Hőgyes Endre utcai épület IMG_4521.JPGmegépítésének gondolatával. A pályázat kiírójának és bírálóinak elsőrendű célja egy korszerű múzeumi intézmény – közönségszolgálati terek, kiállítótermek, kutató munkahelyek, restaurátorműhelyek – feltételeinek biztosítása.

Dr. Takács Imre főigazgató a megnyitó beszédében összegezte, hogy az Iparművészeti Múzeum által meghirdetett európai uniós tervpályázat tárgya és céljai mellett felvázolta azokat a “problémákat is”, amire a pályázóknak megoldást kellett találniuk. Így a rossz állapotban lévő épület építészeti, műszaki, műemléki rekonstrukciója; a teljes kiállítási rendszer újraformálása; az épület és környezetének kapcsolata, urbanisztikai beágyazódása; üzemeltetési kérdések átgondolása, környezettudatos, gazdaságos működtethetőség biztosítása; valamint a magyar design múzeum kialakításának lehetősége.

A pályázati felhívás 2012. május 11-én jelent meg, a munkákat július 16-ig lehetett beküldeni - tudhattuk meg Jékely Zsombor főigazgató-helyettestől, a bíráló bizottság szakmai titkárától. Összesen 32 érvényes pályamű érkezett be, melyek között a Bíráló Bizottság a következő díjakat osztotta ki:

I. díj (bruttó 5 millió forint): Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft. (1052 Budapest, Szervita tér 5.), MagyarországIMG_4540.JPG

II. díj (bruttó 4 millió forint): Balázs Mihály Építész Műterme Kft. (1027 Budapest, Horváth u. 1.), Magyarország

III. díj megosztva (2,5-2,5 millió forint): Építész Stúdió Kft. (1016 Budapest, Krisztina krt. 71.), Magyarország; Lévai Tamás / Tarka Kft. (1021 Budapest, Vadaskerti út 11.), Magyarország

Egyenként bruttó 1.000.000,- Ft díjazással a következő pályázók munkáit vették még meg: - CET Budapest Kft./Archigeo Bt. (1011 Budapest, Szőnyeg u. 1./1091 Budapest, Üllői út 11-13.), Magyarország - Dobai Építésziroda Kft. (1111 Budapest, Budafoki út 9-11.), Magyarország - Mérték Építész Stúdió Kft. (1093 Budapest, Lónyai u. 29.), Magyarország - Gettoplan Bt. (7625 Pécs, Felsőhavi u. 29.), Magyarország - MNDP Építőművészeti Kft. (10111 Budapest, Szilágyi Dezső tér 4.), Magyarország - Finta és Társai Építész Stúdió Kft. (1024 Budapest, Margit krt. 39.), Magyarország

Az eredményhirdetést követően a pályaműveket a jelenlévők meg is tekinthették az őket bemutató kiállításon, amit a további érdeklődők augusztus 10. és szeptember 5. között ingyenesen szintén megtehetnek. Ősszel pedig a győztes munkákat a V&A kiállítás utolsó, a múzeumok előtt álló perspektívákkal foglalkozó egységébe helyezik el.

IMG_4522.JPGMit hoz a jövő? Jékely Zsombor felvázolta a hosszabb távú terveket is. A nyertes pályamű szerzőivel az Iparművészeti Múzeum tervezési szerződést köt az épület építési engedélyezési terveinek elkészítésére. A kormányhatározat által biztosított támogatás ezen kívül fedezi az épület diagnosztikai vizsgálatainak, valamint a teljes rekonstrukció megvalósíthatósági tanulmányának és a további tervezéshez szükséges muzeológiai tervek elkészítését. A folyamat végén, 2013 tavaszára az Iparművészeti Múzeumban tehát minden feltétel adott lesz a rekonstrukció megkezdéséhez, amelynek finanszírozása európai uniós forrásokból történik majd. Sok sikert kívánunk hozzá és kíváncsian várjuk a fejleményeket!

A tervpályázattal kapcsolatos dokumentumok (köztük a rekonstrukció tervezési programja) az IMM honlapján olvashatók.

Légrády Eszter
Fotó: Órás Tamás

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása