Muzgo

XY

535729_10151072926402016_134798665_n.jpgAz emberi méltóság alapvető és az embertől elválaszthatatlan jog. Az ehhez a fogalomhoz fűződő viszony  és viselkedési formák koronként és társadalmi rendszerenként változóak. Mit jelent az emberi méltóság a 21. században? Ezt értelmezik a MOME Laboratory alkotói a Ludwig Múzeum és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös, XY - ember méltóság és a MOME generáció című kamarakiállításán. A tárlat a múzeum harmadik emeletén került megrendezésre, ahol korábban Robert Mapplethorpe vagy Andy Warhol képei is láthatóak voltak, tehát nagyon méltó környezetben.

A megnyitón megjelent nagyszámú érdeklődő előtt Bencsik Barnabás, a Lumu igazgatója elmondta, hogy a kiállítás annak a generációnak a világlátását, művészetét, felfogását reprezentálja, akik a 2000-es évektől kezdtek el az egyetemen együtt dolgozni, a Ludwigban pedig teret kell adni a fiataloknak is. Most közel 40 fiatal művész kapott lehetőséget a bemutatkozásra.

A MOME Laboratory szellemi védjegy - olvashatjuk a kiállításon. Célja, hogy láthatóvá tegye, gondozza és kiteljesítse azokat a kiemelkedő értékeket és alkotásokat, amelyek az egyetem szellemi terében születnek meg. A most kiállított munkák a MOME Fotográfia “Emberi méltóság” című pályázatára készültek, a válogatás pedig tükrözi a 21. században az egyetemen tanuló fiatalok emberi méltósághoz fűződő viszonyát és alkotói magatartását. Az elbírálásnál fontos szempont volt a téma iránti alkotói elkötelezettség, a gondolkodásmód frissessége és innovatív jellege, a vizuális megjelenítés magas szintje, illetve az önálló, egyedileg jellemző előadásmód. 
Láthatunk képeket fiatalokról és idősekről egyaránt, a falakon pedig az alkotóktól származó idézetek futnak végig. 

A kiállítást Jelenits István szerzetes-tanár nyitotta meg, aki az emberi méltóság kérdéséről beszélt.
Zárásként álljon itt az, amivel a kiállítás kezdődik: Kopek Gábor, a MOME rektorának gondolata.

„Mindenkiben van valami, ami érinthetetlen. Ez független országoktól, rendszerektől, még az embertől is. Az életből fakad. Az emberi élet egyszeri és megismételhetetlen megnyilvánulásából. Ez az, amit csak önmagunkon érthetünk meg. Csak egyszer és örökre. Az életből létezés lesz, az egyszeriből egyetemes, az esetlegesből megkerülhetetlen. Mindannyiunkból a legtöbb. Az elérhetetlen. Megkíséreljük a másikban megérinteni. Mindenkiben.”

A tárlat november 4-éig látogatható a Ludwig Múzeumban.

Öhler Kata

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása