Muzgo

Top 10 műtárgy az ArtMarketről

Elindultunk felfedezni az ArtMarket Budapest kortárs művészeti vásárt, azzal a céllal, hogy megnézzük milyen művészi alkotások passzolnának jövőbeli irodánk falaira. Galériák sora árasztotta elénk a különleges vagy épp fura festményeket, szobrokat és lassan rá kellett döbbennünk, hogy nem lesz ez egy könnyű választás. Megpróbáltunk eljátszani a gondolattal, hogy milyen lenne ha egy aszalt emberfej vagy egy Szent Kereszt boxzsák inspirálna minket cikkírás közben és határozottan tetszett az elképzelés. Fantáziánknak semmi sem szabott határt. A kínálat bőséges volt, a költségvetésünk szabta korlátok miatt azonban nem tudtunk sokáig "versenyben" maradni. Ha csak nem leszünk ugyanis milliomosok, akkor lehet, hogy soha sem tudjuk megvalósítani álmaink irodáját. Így végül a rengeteg különlegesség közül tíz általunk kedvelt, érdekesnek vagy szépnek talált műtárgyat választottunk ki. Íme!

1. Kicsiny Balázs: Özvegyek szarkofággal (Inda Galéria-Budapest)

A művész ezen képe egy több alkotásból álló szürrealista sorozat egy picinyke, de egyáltalán nem elhanyagolható szelete. Az alkotáson látott gótikus templombelsőt egy londoni katedrális ihlette. A sorozat minden képén a legkülönbözőbb helyeken tűnik fel ugyanaz a szabadkőműves minta által ihletett sakktábla-szerű motívum. Esetünkben a szarkofágon, más képeken azonban akár ruházaton is. Az alkotások egy részét a művész térbeli installáció formában is megcsinálta.


2. Jahangir Matboo: Plates (Art-in-Fusion-Budapest)

Az iráni művész Teheránban született és itt kezdte el festészeti tanulmányait. Innen erednek művészetének különleges motívumkincsei, amit, mint ennél a műtárgynál is látható, jól ötvözött a Budapesten tanult kerámiaművészettel. 2009-ben érkezett Budapestre, azóta már keramikus mesterré vált, alkotásait pedig a két különböző kultúra motívumkincseinek ötvözetével díszíti, erős a magyar mellett  perzsiai és iszlám hatás is.

3. Berszán Zsolt : Név névnélkül (“Crosing Cluj”)

Berszán Zsolt marosvásárhelyi születésű képzőművész Csíksomlyón, Kolozsváron, Berlinben él és dolgozik. A művész ezen alkotásán is jól nyomon lehet követni munkásságának két fő elemét, a fekete szín használatot és a tematikus féreg motívumot, ami számára nemcsak a halált, a pusztulást és oszlást jelenti, hanem a bomló anyagok újra éledését is egy más formában. 

4. Salvo Russo: Bagnanti (Academia di Belle Arti di Catania-Catania)

1954-ben Acicastello-ban Cataniában született Salvo Russo festő ezen műve egy igazi különlegesség. Az olaj festményen először csak a gyönyörű táj és a hatalmas vízesés tűnik fel a nézőnek, majd hirtelen beugranak a képbe az elefántok. Szó szerint. Ugyanis a festményen vidám, kicsit öngyilkos természetű elefántok pancsolnak.

5. André Wagner: Vibration (Whiteconcepts-Berlin)

Német fotóművész 1980-ban született Burgstadtban és 2004 óta él Berlinben. Kamerájával különleges módon dolgozik, képeit digitálisan nem manipulálja, a fotó beállításait variálja, továbbá a hosszú ideig tartó exponálás technikájával ér el elbűvölő hatást. Ezen tájképén technikájával olyan hatást tudott elérni, mintha lángokban állna a vidék.

6. Rosella Pezzino de Geronimo: India (Arionte Arte Contemporanea-Catania)

Az olasz, cataniai művésznőt megihlette India, fényképei és a köztük kiállított lenyűgöző installáció is ezt bizonyítja. Első ránézésre nem tudtam volna megmondani mit látok, csak azt tudtam, hogy különleges, de egy kis segítséggel rávilágítottak az installáció lényegére. A művésznő a 4 elem (föld, tűz, víz, levegő) 3D-ben való kiemelésével próbálta visszaadni azt a mentális hatást, amit az indiai élmények jelentettek számára.

7. Dylan Stone:Diner Hats (Ruth Ohaneuf Fine Arts-New York)

Az éppen most New Yorkban is kiállító művész egy egész érdekes szobrát találtuk meg az Art Marketon. Dylan Stone a régi dolgokat új formába próbálja önteni, ez látható ezen a szobron is. Két cilinderre helyezett rá egy hatvanas évekből ismert tipikus amerikai büfét, a sakktábla kockás padlózattal és a pultról lehagyhatatlan kechupos üvegekkel. Már csak a babák hiányoznak, hogy élettel töltsék meg a hangulatos kalapokon álló éttermet.

8. Jak Baruh: Global lines 04 (Pg Art Gallery-Istambul)

A török művésszel személyesen is tudtunk találkozni, így ő maga mondhatta el nekünk, mit is gondolt, miközben ezt a fotót készítette. Úgy látja, hogy a nagy városokban, az élet is rohan az ember mellett, minden mozgásban van, képein pedig ezt a folyton szaladást, soha meg nem állást akarta szemléltetni. Itt egy francia nagyáruház terét választotta helyszínül.

9. Stefan Radu Cretu: Paratarrasius (418 Gallery-Bucharest)

A fiatal bukaresti szobrász művei előtt állva szemléltük, ahogy a természet valóságos teremtményei, itt véleményem szerint egy cápa, összeállnak különböző fémes alkatrészekből. Sőt hirtelen meg is mozdulnak, hiszen ahogy a természet állandó mozgásban van, a műtárgyaknak is ugyanezt kell tenniük.

10. Várnai Gyula: Véleménybarát termék 01 (abc Galéria-Budapest)

Utolsó műtárgyként végül azt a különlegességet választottuk, amit szinte először láttunk meg amint a vásár pavilonba beléptünk. Ez az alkotás sok különböző emléket hozott vissza, valakinek egy kalózhajó kormánya, valakinek az ókori gladiátor harcok jutottak eszébe.

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása