Muzgo

Pannónia interaktívan - tanulni így is lehet

Télvíz idején aligha jut eszünkbe Aquincumba menni, hiszen szabadtéri múzeumként ismerjük. Nagyjából ez így van, ám rendelkezik egy fedett látogatóközponttal, ami ilyenkor is várja látogatóit. Akár HÉV-vel, akár busszal közelítjük meg a célterületet, már utazásunk során körülvesz minket az ókori hangulat az útról is jól látható romokat szemlélve. Megkockáztatom, hogy az itálai főváros hangulatát idézhetné, ha nem csúnyálkodnának mellette a panelházak…

Aquincum.jpg

November 1 és április 14 között néhány változással számolnunk kell. Először is az épületben kapható belépőjegy, nem pedig a múzeum kapujában. Illetve rövidített nyitva tartással, 10.00 - 16.00 között látogatható az objektum. Múzeumba társasággal jó menni, így tettem én is. Belépve az udvarra gyermeki szemeinkkel rögtön kiszúrtuk a fából készült játszóteret. Egy gyerekcsoport vagy akár egy család is tud egyedül itt játszani, hiszen fatáblákon egyszerű nyelvezettel, nem túlbonyolítva szerepelnek a játékszabályok. A téli időszakban nem látogatható a romterület, viszont a kis dombocskáról jól látható mindegyik épületegyüttes, az eligazodást egy távcső és több információs tábla is segíti.

2012-11-29 13.36.50.jpgMiután kigyönyörködtük magunkat a kilátásban és  át is fagytunk már, beléptünk hát az épületbe. A látogatóközpont nem túl nagy, mégis három kiállítás is helyet kap benne. A földszinten az időszakos kiállítótér és az állandó kiállítás részét képző látványraktár található. Ottlétünkkor a Műtárgymesék - Fővárosi régészeti értékeink másképp számunkra kevésbé izgalmas címmel rendelkező kiállítást böngésztük át részletesen. Az első tematikus felirat fogalmazza meg a kiállítás célját és témáját: a múzeum régészei és restaurátorai mutatják be a számukra legkedvesebb, legkülönlegesebb tárgyaikat, amiket ásatások során vagy akár a raktárban újra felfedezve találtak. A felirat szerint a kiállítás címe lehetett volna a „kedvenc tárgyaim” is, de akkor miért is nem ez lett?

2012-11-29 13.35.34.jpgA 35 kutató 35 tárgyat mutat be. Az installáció nagyon látványos: tablókon olvashatunk a megtalálás körülményeiről, magáról a műtárgyról, hogy miért olyan különleges a tudomány és a kutató számára. A mellékelt fotók az ásatásokat mutatják be, valamint a tárgyakat restaurálás előtt és után. Néhány rajzon rekonstruálják a használatukat is. A tablók érdekessége, hogy mindegyiken található egy kis ajtócska, ami mögött ott bújik szerényen a tudós. Ezzel a játékossággal mindenki kíváncsiságát felkeltik, gyerekek és felnőttek ugyanolyan lelkesedéssel nyitogatták.

A kiállítás lebontotta a bennem élő sztereotípiát, hogy a régészek csak középkorúak lehetnek (abból indultam ki ugyanis, hogy Indiana Jones is a 80-as években volt fiatal és sármos régész), meglepően sok fiatal kutató szerepelt a tablókon. A feliratok egyes szám első személyben íródtak, ezzel olyan érzésünk volt, mintha egy naplót olvasnánk, így sokkal közelebb éreztük a történeteket magunkhoz. A kiállítás közepén volt egy szavazótábla, ahol a nekünk tetsző tárgyra vagy történetre adhattuk le a voksunkat. Ez szerepelhetett volna a végén is, csak a terem adottságai nem megfelelőek ehhez.

A Látványraktár nem túl nagy, viszont rengeteg műtárgy áll az átlátszó üvegpolcokon. A tárgyak mellett nem szerepel felirat, hiszen már nem fért volna ki, így egy egyszerű, de találó megoldást alkalmaztak a szervezők. A bejárattal szemközti oszlopon elhelyezett tasakban laminált A3-as lapokat találunk, melyeken a régészeti leltárkönyv beosztása szerint minden adat szerepel. Mivel a polcok be vannak számozva és a lapokon tárgyfotók is szerepeknek, könnyen megtalálhatjuk a keresett tárgyat. Ez a megoldás ösztönzi a látogatót az önálló felfedezésre, így nincs szükség a nagyon lelkes, csacsogó teremőr utasításaira.

2012-11-29 13.37.12.jpg

Az emeleten a Róma Aquincumban című állandó kiállítás tekinthető meg, az aquincumi orgonával és a helytartói palota emlékanyagával. A kiállítótér szellős és átlátható. A nagy csöndet megtöri a néha megszólaló 1937-es orgonáról szóló filmhíradó, ami először megijeszti a látogatót, de aztán már immunis lesz rá.

2012-11-29 14.23.33.jpg

Az épület alagsorában helyezték el a múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiséget, ahová csak a kiállítás megtekintése után mehetünk le. Mindegyik teremben egy elektromos regisztrációs pont található, ahol érvényesíteni kell a belépőjegy mellé kapott mágneskártyánkat. Ha regisztráltuk magunkat mindhárom helyen, akkor lehet elkezdeni a játékot az alagsorban lévő élménytér virtuális játékain. A mozgásérzékelős játékok minden korosztály számára felhőtlen szórakozást nyújtanak, fiúknak gladiátoros és régészkedős, a lányoknak lakberendezős és öltöztetős játékot ajánljuk. A kiállítóterekben magunkra szedett tudásra kíváncsi mindegyik, így nagyon oda kell figyelni, hogy melyik tárgy hogy nézett ki restaurálás előtt és után. Egyszerre négyen játszhatnak a virtuális játékokkal, így a várakozók az előtérben mozaikkirakóval, római társasjátékkal és restaurátorok munkáit felidéző cserépkirakóval mulathatják az időt.

Hazafelé csak egy fogalom járt a fejemben: homo ludens - vagyis játszó ember. Felnőttként sokszor elfeledkezünk arról, hogy milyen jó dolog játszani. Ha mindeközben meg akarjuk tartani a komolyság látszatát, nem kell mást tenni mint elmenni Aquincumba! Mi nagyon jól éreztük magunkat és csak ajánlani tudjuk mindenkinek!

Villangó-Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása