Muzgo

Múzeumshopok I.- Szépművészeti Múzeum

Ma már minden magára adó múzeum rendelkezik ajándékbolttal. Ez a társadalom egyik elvárása lett, hozzáad a modern látogatóbarát-múzeum imázsához. Van ahol kevés pénzből kell kigazdálkodni a keretet, így csak szerényebb kínálattal találkozhatunk, máshol áruk egész hada várja a vevőket. Általában viszont mindenki törekszik arra, hogy kisebb, nagyobb emléktárgyakat áruljanak, hogy a gyűjteményre emlékeztető szuvenírt vihessen haza a látogató. Összeállítottunk nektek egy csokorra valót Budapest nagyobb múzeumainak kínálatából. Elsőnek a Szépművészeti Múzeum került terítékre. IMG_0076.jpg

1.) Megközelíthetőség az épületbenIMG_0070.jpg

Ez a Szépművészeti Múzeum üzletében elég praktikusan lett megoldva. Az épületbe belépők már jegyvásárlás, információszerzés után, még a kiállítás megtekintése előtt ellátogathatnak a shopba. Ami azért előnyös, mert nem kell jegyet vásárolni ahhoz, ha valaki csak egy művészeti albumért ugrik be, vagy a külföldiek esetében egy kis szuvenírt szeretnének hazavinni. A kiírás eltéveszthetetlen, a főbejárat reprezentatív és csalogató, de nem csak ez az első pillanatban is észrevehető ajtó nyílik a shopba. Kreatív ötlet volt, hogy a kiállítótérből a látogató a boltba érkezik, így kicsit több esély van rá, hogy valami emlékkel felpakolva távozik. 

2.) Első benyomások, tér kialakítás

Az üzlethelyiség a földszinti nagycsarnok bal oldalában található, és két teremből áll. Az első kisebb tér, az átvezető szakasz, ahol a Szépművészeti plakátnyomtató gépe áll, amelyen kérésre kinyomtatják kedvenc festményünket, minőségi papírra, több méretben. Innen nyílik a második, nagyobb, egy légterű helyiség. Ahogy belépünk egyből jó hangulat fogad minket, minden szép tarka és rendezett. A fal mellett különböző színekkel és feliratokkal kategorizált könyves állványok állnak, középen körbejárható pultokról válogathatunk az áruk sokaságából. Bal oldalt pedig hosszú asztalnál legalább három munkatárs várja, hogy segíthessen a kiszolgálásban.

IMG_0073.jpg3.) Kínálat, árkategóriákIMG_0074.jpg

A kínálatot megvizsgálva a rengeteg könyv az, ami először szembetűnik. A múzeum profiljába vágó katalógusok, művészek életéről szóló monográfiák, képes albumok, és kicsit meglepően Budapest útikönyvek. Az emléktárgyak között vannak híres festők képeivel ellátott naptárak, ceruzák, képeslapok, de az aktualitásra is odafigyelve a Cézanne kiállításhoz kötődő érdekességekkel is találkozhatunk: életéről szóló könyvektől, a nevével ellátott lekvárig és a konyhai kötényig. Az áruk komplexitása feltűnő. A legkisebb árkategóriába sorolható pár százas képeslaptól kezdve, az ezres nagyságrendű festmény mintájú kendőkön és ékszereken át, a már tízezres határt elérő festmény-poszterekig, széles körű ajándékokból lehetett választani.

4.) Célközönség 

Már említettük, a bolt tematikus rendezettségét, ahol a fotóművészet,IMG_0075.jpg iparművészet, művészettörténet, monográfiák címszavak mellett a gyerekeknek feliratra is felfigyelhetünk. Örömteli, hogy a kínálat sokszínűsége abban is kitűnik, hogy a közönség több korosztályra kíván hatni. A nehéz nyelvezetű szakkönyvek mellett könnyedebb ismeretterjesztő irodalmat, és a kisebbek számára is feldolgozható képes albumokat is árulnak. Ez pedig igazán fontos, hiszen jó ha már minél előbb megpróbáljuk megszerettetni a művészetet és a kultúrát az emberekkel. Lehet, hogy a Szépművészeti így már előre kinevelheti a jövő látogatóközönségét. Persze azért az árukészletnek csak kis része szól a gyerekek részére. Ami jó is így, hiszen a látogatók többsége felnőtt és mondhatjuk, hogy nagy részben külföldi, ami megmagyarázza az útikönyveket és a többi Magyarországot és Budapestet promotáló árucikket.

5.) Kedvenc

Végezetül választottunk egy kedvenc terméket a múzeum kínálatából. Ez pedig nem más mint az a Monet festmény mintájú esernyő, amellyel kreatívan a boltot is dekorálták. Ezek az esernyők körülbelül ezer forintba kerülnek és bár szerintem csak egy méretben, de több mintával is kaphatók.

IMG_0071.jpg

Összefoglalva elmondható a Szépművészeti Múzeum üzletéről, hogy minden szempont alapján megfelelt annak, amit egy modern múzeumtól elvárhatunk, bár méretben még nem tart ott, de talán egyszer majd a Louvre boltjához fogják majd hasonlítani.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása