Muzgo

Amikor kiállítótérré válik az egész város

Az idén 10. születésnapját ünneplő dallasi Nasher Sculpture Center 10 művészt kért fel, hogy készítsék el műalkotásaikat, amelyeket a város 10 különböző pontján fognak majd elhelyezni. Ezzel az első olyan múzeumi kezdeményezést indítja útjára az Egyesült Államokban, amely egy egész várost bevon az alkotások közkinccsé tételében. 

1ewmYz.St.58.JPG

Az intézmény kerek évfordulójára utaló Nasher XChange-re keresztelt programot Jeremy Strick, a múzeum igazgatója mutatta be. Az ötlet azonban a város vezetésétől származott. Bár a városi tanáccsal nem mindig volt felhőtlen a múzeum viszonya, úgy tűnik a program és a gyümölcsöző együttműködés ötlete egyöntetűen mosolyt csalt a felek arcára. A Dallas város történetével és lakosságával rezonáló public art, vagy köztéri művészet gondolata olyan pozitív kezdeményezésnek bizonyult, amelyet a politikusok is szívesen támogattak. 

A Nasher Sculpture Center az egyetlen olyan intézményként a világon, amely a modern és kortárs szobrok gyűjtésével, kiállításával és kutatásával foglalkozik, egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy megvizsgálja a szobrászatnak ezt a térhódító aspektusát. A program fontos előrelépés a köztéri szobrászat területén, egy magasabb szintű diskurzust indít el a városon belül, illetve tágabb értelemben hozzájárul a nemzeti és nemzetközi eszmecserékhez is. Ez a projekt még inkább erősíteni fogja a kulcsfontosságú közösségi partnerekkel való együttműködést, akik támogatják a művészeket és a Nasher Sculpture Centert is – mondta Strick.

Az utcai kiállítás alkotói között helyi és nemzetközi művészek is fellelhetőek, akik különféle megközelítési módokat, valamint számos szobrászati technikát jelenítenek majd meg munkáikkal. A művészek érdeklődésük és a praktikusság alapján választották ki a helyszíneket, amelyek egyáltalán nem korlátozódnak a művészeti negyedre.

A szervezők remélik, hogy a műalkotások ösztönözni fogják a hozzászólásokat. A művészet képes változásokra, lehetőségekre, innovatív módszerekre inspirálni, amelyek értelmes beszélgetésekre sarkallnak a közösségekben.

A 10. évforduló évében bátran merészkedj a falakon túl és inspiráld Dallast, hogy a legjobbat lássa saját magából.  Ez meg fogja érinteni a városunk minden szegletét, az északit, délit, keletit és nyugatit. Ez kihívást jelent a számunkra arra nézve, hogy újra felfedezzük, újból mérlegre helyezzük és magunkévá tegyük városunkat – hangzott el Dallas polgármesterének interpretációja.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása