Muzgo

“Dög unalmas ez a múzeum!” Biztos?

Éjszaka a múzeumban

A múzeumokat népszerűsítő alkotások között az első helyen lehet emlegetni az Éjszaka a múzeumban című hollywood-i filmet. A forgatókönyv egy olyan gyerek szemével íródott, aki a múzeum kulisszatitkaiban varázslatot lát. Néhány évvel ezelőtt, még én is ábrándoztam ilyenekről, hiszen mennyi érdekes, színes és furcsa funkciót betöltő  tárgynak ad otthont egy múzeum!

Az Éjszaka a múzeumban kicsit döcögősen kezdődik, de annál nagyobb lendülettel mesél később, csak az első fél óra tűnhet hosszúnak. Persze a keretet adó cselekményt elő kell készíteni: egy elvált, munkanélküli apuka (Ben Stiller) szeretne állandóságot nyújtani csemetéjének, akivel csak hétvégente találkozhat. A munkaközvetítőnél csak egy állás akad, de szinte mindenkit visszautasítottak már. Főhősünk elszántan belevág és éjjeliőr lesz a Természetrajzi Múzeumban. Elég unalmasnak ígérkezik az állás egészen napnyugtáig, majd egy csapásra életre kel a múzeum, a kitömött állatoktól a viaszbábukig!

Mennyi izgalmas témát ölel fel a New York-i Természetrajzi Múzeum, vagyis az American Museum of Natural History! (Bár magyar viszonylatban inkább természettudományi múzeumnak hívnánk, de a szinkron stúdió az előbbit látta helyesnek...) Az evolúció minden lépcsőfoka be van mutatva, igaz a filmben csak néhány faj képviselteti magát: hüllők, bálnák, oroszlánok, majmok (élükön a kis rosszasággal Döxterrel, az apácamajommal), zebrák, elefántok, struccok és hát meg ne feledkezzünk a kedves Rexiről, aki egy T-Rex csontváz valójában. A természettudományi bemutató mellett nagy hangsúlyt fektetnek a történelemismeretre is. A múzeum lakója egy húsvét szigeteki kőfej, aki mindenkit csak Züm-zümnek hív; a nemcsak ideg-tépő Attila, a hun; tűzcsiholó ősemberek; eszkimók; andoki népcsoportok egyike (sajnos nincs nevesítve a filmben) és el ne feledkezzünk mindenki jótevőjéről, Ahkmunrah fáraóról! A kaotikus viszonyokban idegenvezetőként lép elő Theodore Roosevelt (Robin Williams), aki derűlátásával, kitekert aforizmáival visszaidézi a XIX. századot. Teddy igencsak jól ismeri a Természettudományi Múzeum minden szegletét, hiszen a film szerint ő alapította 1869-ben. (Valójában Teddy édesapja, idősebb Theodore Roosevelt nevéhez kötődik.)

Teddy igencsak jól ismeri a Természettudományi Múzeum minden szegletét

A “szereplők” listájából is jól kitűnik mennyire más ennek a múzeumnak a gyűjtőköre, mint amit itthon tapasztalhatunk. Magyarországon a természetrajzi és a történeti gyűjtemény teljesen elkülönül, más intézményben található. Míg Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint a kisebb megyei, területi múzeumok foglalkoznak környezetünk történetével. Addig a népek kultúráit a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Néprajzi Múzeum mutatja be.

Érdekes eljátszani a gondolattal, hogy a 2000-es évek elején mit is kérdezhetnénk múltunk emberétől? Több szálon is felbukkan a filmben ez, gondoljunk csak a múzeumpedagógusra, Rebecca-ra, aki már 4 éve írja a doktori disszertációját egy indián lányról, Sacajawea-ról. Mikor először találkoznak, Rebecca csak annyit tud kinyögni: ”annyira király vagy!” Elgondolkodtál már azon, hogy Te mit kérdeznél István királytól vagy Széchenyi Istvántól,  Teleki Blankától vagy Salkaházi Sárától?

Villangó - Török Ivett

IMDB

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása