Muzgo

Kirabolták az athéni Olympiai Régészeti Múzeumot

 

Péntek reggel két ismeretlen fegyveres tört be a múzeumba, ahonnan több tucat értékes műkincset tulajdonítottak el.

A rendőrség eddigi tájékoztatása alapján a bűncselekmény fél nyolc után nem sokkal történt; a rablók a biztonsági őrt megkötözték, majd számos agyag- és bronztárgyat, valamint egy aranygyűrűt vittek magukkal. A helyi illetékesek a feltört tárlók alapján az eltűnt műkincsek számát több mint hatvanra becsülik.

Olympia polgármestere, Efthimiosz Kotzasz a hatóságokat a helyi biztonság javítására sürgette.

„A megfelelő biztonság valóban hiányzik. Ezek a tárgyak műkincsek voltak. A világörökség egy darabja veszett most el a tolvajoknak köszönhetően. Szerintem a hatóságoknak sokkal körültekintőbbnek, a biztonságnak sokkal komolyabbnak kellett volna lennie.” – nyilatkozta a NET TV-nek

A pénteki rablás nem az első eset volt az elmúlt két hónapban. Januárban a tolvajok 20. századi mesterek – Pablo Picasso és Piet Mondrian – műveit lopták el a szintén Athénban található Nemzeti Művészeti Galériából. Ugyanekkor tűnt el egy 16. századi rajz Guglielmo Cacciától. A tettesek kiléte egyelőre ismeretlen.

A hír hatására a görög kulturális miniszter, Pavlosz Gerulanosz benyújtotta lemondását, ám azt egyelőre nem tudni, hogy a görög miniszterelnök, Lukasz Papademosz elfogadta-e azt. 

Forrás

UPDATE:

A görög kulturális minisztérium hivatalos tájékoztatása szerint hatvanöt tárgynak veszett nyoma ma reggel, az aranygyűrűn kívül több lámpának, vázának és egyéb agyag- illetve bronzfigurának is. A régiségek többsége a Krisztus előtti 9-4. századból, a késő bronzkori Mükénéből, illetve Dél-Görögország területeiről származott.

A múzeum szóvivője rendkívüli kormányzati intézkedéseket szorgalmazott a történelmi helyek, és műtárgyak védelme érdekében. Továbbá figyelmeztetett arra is, hogy az államcsőd veszélye miatti kiadáscsökkentéssel együtt járt a kulturális, illetve műemlék helyek védelmének csökkenése is.

"Nincs elegendő pénzforrás új biztonsági őrök alkalmazására. Kétezren vagyunk a négyezer helyett. Többen közülünk arra kényszerültek, hogy előrehozott nyugdíjba vonuljanak az elbocsátások miatt. Nézzünk szembe a jelentős munkaerőhiánnyal, aminek eredményeként a műtárgyvédelem nem kielégítő." – mondta Yiannisz Mavrikopoulosz.

A múzeum tisztviselői szerint a rablóknak téves információ lehettek a múzeummal kapcsolatban, ezért kérdezték az őrt, hogy hol tudnának még értékes aranykoszorúkat és bélyegeket zsákmányolni, aki azonban nem válaszolt.

 

Péter Réka

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása