Muzgo

Középpontban a nő

A helyszín a 7. kerület, a Fogasház volt raktára, most a maga 80 négyzetméterével a Demo Galéria. Terítéken a már sokszor feldolgozott, de azért meg nem unható téma -  a nők helyzete régen és most. A fókuszpont pedig az államszocializmus időszaka, melynek keretében bár létjogosultságot nyert a női munkavégzés, bizonyos megkülönböztetés azonban megmaradt. 

 

A fehérre festett falak között lipcsei és magyar művészek alkotásai láthatók. Videóinstallációkkal, rövidfilmekkel, fényképvetítéssel és tárgyakkal igyekeznek körbejárni a témát. Foglalkoznak a munka világával, a politikával, a művészettel, de a női testet és a hozzá kapcsolt képzettársításokat is górcső alá veszik. A magyarországi politikai szerepvállalást újságokból kivágott parlamenti képekkel érzékelteti Khoór Lilla és Kriza Bori, míg az 1961-ben kiadott, a női testet és a hozzá kapcsolt személyiségtípusokat bemutató német nyelvű enciklopédia előtt különféle tárgyakkal jeleníti meg a művész a test-sztereotípiákat.

A március 6-án tartott megnyitóra háromnegyed 8 környékén kezdtek el szállingózni az első érdeklődők. A tárlatot megnyitó Kürti Emese negyed 9-kor ragadta magához a mikrofont, de ekkor már 30-40 ember szájából német és magyar szó vegyült a levegőben. Fiatalok és az idősebb korosztály is képviseltette magát és mindannyian érdeklődve figyelték a nyitó gondolatokat a traktorista lányokról, a gender tematika nehézségeiről és magáról a szemléletről-érzésről, mely ezt a kiállítást megihlette. Engem talán az Antonia Bricoról, az első női karmesterről elmondott történet gondolkodtatott el legjobban. Brico ugyanis 1934-re sikeresen megszervezett egy csak nőkből álló szimfónikus zenekart, mely 1939-től Brico Symphonic Orchestra néven működött. Ezt követően azonban egy másik zenekart is szervezett, ugyanis mint mondta, jobban szerette volna, ha valóságnak megfelelően van képviselve a nemek aránya zenészei között. A tárlat tehát a kirekesztésről és befogadásról, az egyenlőségről és annak hiányáról is szól, valamint azokról az érzésekről, amit ezek kiváltanak - akár a nőkben, akár a férfiakban.

A nők új országot építenek - Demo Galéria: 2012. március 7-22. K-Szo: 16-21 h. 

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása