Muzgo

Magyar múzeumok a Google múzeumában

Összesen 40 ország 151 intézményének 30 ezer műtárgyát találhatják meg az internetezők a Google globális, virtuális múzeumában. Az ingyenes platformon mostantól a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria összesen 203 műkincse is elérhető.

A googleartproject.com honlapra tévedő látogató mintegy 30 ezer műtárgy közül kereshet művész, korszak, gyűjtemény és földrajzi hely szerint, és azokból személyes gyűjteményeket állíthat össze, oszthat meg, a Street View nézet segítségével pedig 46 múzeumban tehet - akár otthonról - virtuális sétát.


Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár szerint digitális forradalom zajlik a világban, ezért a magyar kulturális kormányzat egyik legfontosabb célkitűzése a nemzeti kultúrkincs digitalizációja, a Google projektje a Magyar Nemzeti Digitális Archívummal együttműködve kedvező irányban változtathat Magyarország megítélésén. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a virtuális bejárhatóság kimutathatóan növeli az érdeklődést a gyűjtemények iránt és a múzeumok látogatottságát. 

Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója az MTI-nek tett nyilatkozatában kitért arra, hogy több ezer munkatárs bevonásával rövidesen megindul a magyar nemzeti kultúrkincs digitalizációs programja, így 2012 végére a MaNDA-n fellelhető virtuális képzőművészeti állomány elérheti a Google globális virtuális múzeumának műtárgyszámát. 

A gyűjtemények digitalizálása egy nagyon hasznos kezdeményezés, használjátok, de nézzétek meg élőben is!

(Forrás: MTI)

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása