Muzgo

Renoválják a Tiltott Várost

Pekingben, akarom mondani Beijingben található a Tiltott Város. A 15. század elején épült palotakomplexum a Ming-dinasztiától kezdve szolgálta ki a császárokat, császárnékat, az egész udvart és ez volt a birodalom irányításának a központja. Az utolsó császárok akik még eredeti rendeltetésének megfelelően használták a várost a Quinq-dinasztia tagjai voltak, azóta a Tiltott Városban múzeum működik.

A gyűjteményben több ezer műtárgy szorul felújításra, amit a kínai kormány kész támogatni, de ez a hagyományos módszerek mellett rengeteg emberi erőforrást, időt és pénzt igényel. A kínai kormány így nyitott az új megoldásokra. A Loughborough Design Iskola PhD hallgatója Fangjin Zhang és csapat 2009 óta dolgoznak azon, hogy a 3D nyomtatás technológiáját a műtárgyrestaurálásban hasznosítsák, ami kevesebb emberi beavatkozást tesz szükségessé és olcsóbb is.

A technológia lényege, hogy lézerrel vagy optikai letapogatóval az egész tárgyat beszkennelik és egy 3D-s modellt hoznak létra a virtuális térben. A műtárgyak sérült részeit a számítógép segítségével lehet rekonstruálni. Zhang azon dolgozik, hogy a régi műkincsek digitális restaurálása gördülékenyebb legyen. A Tiltott Város felkérte a Loughborough Design Iskolát, hogy a múzeum gyűjteményének sérült műtárgyait állítsa helyre. A Shiwei Wang a múzeum munkatársa távlati lehetőséget lát a technológia alkalmazásában.

Ez egy jó kezdet és reméljük az ilyen technolgóiák fejlesztése tovább folytatódik, mert a lehetőségek nagyon szélesek.

A képen látható tárgyat Zhang és csapata restaurálta.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása