Muzgo

Jánoska-eresztés hétvégén

Miről is van szó? Adott egy városi szokás, adott egy szobor, a Duna, májusi szép idő és a jó hangulat! Mindez miért ne válhatna a szellemi kulturális örökségünk részévé? Így gondolták ezt a hagyomány folytatói is, a bajai Hajómalom Egyesület, akik fel szeretnék vetetni a nemzeti jegyzékre a helyi Jánoska-eresztés szokását, mellyel a „vízen járók” védőszentjére, Nepomuki Szent Jánosra emlékeznek. Az ehhez szükséges pályázatot május 20-ig kell benyújtaniuk. 

A Jánoska-eresztést 1941-ig minden évben megtartották, aztán az 1980-as évek végén éledt újra a szokás, az utóbbi években már több ezren vettek részt az eseményen és a hozzá kapcsolódó programokon. Ez a szokás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szentjánosi kápolnában található, csaknem két méter magas Nepomuki Szent János-szobrot leviszik a Duna-parti Türr-emlékműhöz, ahol hajóra teszik. A szobrot szállító hajót lampionokkal, mécsesekkel kivilágított ladikok, motorcsónakok kísérik fel a Sugovicán a főtérhez, ahol ezután mulatság kezdődik.
A városban a Jánoska-eresztés előtt számos programot rendeznek a főtéren és a Türr-emlékmű mellett lévő halászati miniskanzenben: a kemencében dunai kalácsokat, például borsos kalácsot sütnek, emellett sült disznócombbal is megvendégelik az arra járókat. Akinek kedve van, kipróbálhatja, hogyan kell halászlétésztát gyúrni.
A gyerekeket és az érdeklődő felnőtteket számos kézműves foglalkozás - például gyöngyfűzés, növényszövés, papírmerítés - is várja, emellett lesz játszóház is. A Türr István Múzeum egyik munkatársa pedig bemutatja, hogy annak idején a halászok hogyan fontak úgynevezett rekesztőfalat vesszőből. Ezzel a csiga alakú eszközzel tudták megmenteni a levonuló árvíz után a halakat a halászok - részletezte Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke.

A városi múzeum azonban egyéb programokkal is készül május 12-én. A Hajómalom egyesület felvetését támogatva a Türr István Múzeum és a Múzeumbarátok Köre Alapítvány a civil szervezetek és minden érdeklődő számára egy kiállítással egybekötött információs napot, workshopot rendez az intézmény emeleti kiállítótermében. (Ennek részletes programja itt található.)

A szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén jelenleg 11 elem található: a Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek tudása és tevékenysége; a mohácsi busójárás; a kunsági birkapörkölt karcagi hagyománya; a kalocsai élő kulturális hagyományok (hímzés, pingálás, viselet, tánc); a mezőtúri fazekasság; a magyar solymászat; a halasi csipkevarrás; a matyó örökség továbbélése; a pünkösdi templomdíszítés Mendén; a tikverőzés Mohán és az Emmausz Bólyban.

(Forrás: MTI, Baja Város Honlapja, Türr István Múzeum, 1. kép, 2.kép, 3.kép)

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása