Muzgo

Nemzetközi Múzeumi Világnap

Az év szinte minden napjára jut világnap és ez alól természetesen a múzeum sem kivétel. A Múzeumi Világnap ünneplését a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának 1977 májusában Moszkvában tartott XI. konferenciáján határozták el, első alkalommal pedig 1978. május 18-án tartották meg. A minden évben ezen a napon tartott nagyszabású ünnepség célja, hogy komolyabb figyelem forduljon a múzeumok és muzeális intézmények felé. Az ICOM, a múzeumok nemzetközi szervezete évről évre más jelmondatot és ezzel keretet talál ki a rendezvénynek, idén ez a következő: “Museums in a changing world. New challenges, new inspirations", tehát “Múzeumok a változó világban. Új kihívások, új inspiráció”. Ez egy roppant aktuális téma, hiszen a mai gyorsan változó, technikai újításokkal teli világban a múzeumok sem maradhatnak tétlenek. Az ICOM Magyar Nemzeti Bizottsága szerint: “A múzeum tehát egy olyan fórum, agora lehet, ahol a múlt örökségéből új inspirációkat kaphatunk a jelen társadalmi, kulturális problémáinak kezeléséhez.”

A világnap alkalmából minden országban különböző programokkal készülnek a múzeumok, Litvániában a Kaunas Városi Múzeum például kreatív játékra hívja a látogatóit, melynek során az újrahasznosítással ismerkedhetnek meg, a kínai Shaanxi Történeti Múzeum pedig bemutatja új, Digitális Múzeumok című kiállítását.

A legnagyobb kaliberű hazai rendezvény az immár 17. alkalommal megrendezésre kerülő Múzeumok Majálisa a Nemzeti Múzeum kertjében május 19-20-án, amelyen az ország különféle múzeumai, muzeális kiállítóhelyei és múzeumi szervezetei képviseltetik magukat és izgalmas programokkal várják a látogatokat. Nem utolsó sorban velünk is találkozhattok, keressétek a muzgo feliratú pólókat!. A majális részletes programját itt megtaláljátok.

Összegyűjtöttük, hogy mivel is készülnek a múzeumok május 18-ára és az azt követő hétvégére.

 

Május 18.

Esemény Helyszín
Rendhagyó tárlatvezetések Győri Városi Művészeti Múzeum időszaki kiállításaiban

Művészet és pszichoanalízis (műhelybeszélgetés)

Petőfi Irodalmi Múzeum
Leltárba véve: 9 625 847 tárgy - egy élő nemzeti természetrajzi gyűjtemény (időszaki kiállítás megnyitó) Magyar Természettudományi Múzeum
Mélyben rejlő titkok(vándorkiállítás megnyitó) Budapesti Történeti Múzeum
Tárlatvezetés és Art mediátor a Société Réaliste kiállításban Ludwig Múzeum


Május 19.

Múzeumok Majálisa Magyar Nemzeti Múzeum kert
Rendhagyó tárlatvezetések Magyar Nemzeti Galéria
Családi Délelőtt Ludwig Múzeum
Az ördög DNS-ben Székesfehérvári Szent István Király Múzeum - Országzászlótéri Kiállítóhely
Győrffy László festőművész kiállítása Székesfehérvári Szent István Király Múzeum - Országzászlótéri Kiállítóhely


Május 20.

Múzeumok Majálisa Magyar Nemzeti Múzeum kert
Tárlatvezetés a Société Réaliste kiállításban
Ludwig Múzeum


Öhler Kata

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása