Muzgo

Hétvégén újra Múzeumok Majálisa

logo_majalis_med.jpgImmáron 17. alkalommal találkoznak a múzeumok látogatóikkal rendhagyó módon. A Nemzeti Múzeum kertje átalakul sátras vigasságok helyszínévé. A sátrak alatt bemutatkoznak a közgyűjtemények, ahol az éves programajánlatuk mellett kiadványaikkal, szakembereikkel is találkozhatunk. Zenés, kézműves, kulturális kikapcsolódást kínálnak minden korosztály számára.

P5180002.JPGA Múzeumok Majálisát mindig, a Múzeumi Világnaphoz (május 18.) legközelebb eső hétvégén rendezik meg Budapesten. Az idei év központi témája a Hungarikumok – az európai kultúra magyar színei, ízei, értékei. Aktualitását a konszenzusos hungarikumtörvény adja, amit a parlament 2012. április 3-án fogadott el. Császtvay Tünde, a házigazdaként szolgáló Magyar Nemzeti Múzeum főigazgató-helyettese, a sajtótájékoztatón elmondta, hogy intézménye is csatlakozik az országimázs-építéshez azzal, hogy a speciálisan magyar szellemi értékeket minél szélesebben kívánja bemutatni.

P5180007.JPGHagyományosan a Múzeumok Majálisán hirdetik ki Az év múzeuma és Az év kiállítása pályázat nyerteseit. Az évente adományozott díj célja, hogy elismerje és kitüntesse azokat az intézményeket, amelyek az elmúlt években nagy teljesítményt tudtak felmutatni. Nemcsak az állandó és időszakos kiállítást vizsgálták, hanem az adott intézmény katalógusait, híreit, programjait. E. Csorba Csilla, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnöke hangsúlyozta, hogy a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen egymástól igen különböző profilú közgyűjtemények jelentkeztek, vidékiek és budapestiek egyaránt. A két kiírásra 16-16 pályázat érkezett. A zsűri két fődíjat ad át - egy országos múzeumnak és egy megyei fenntartású múzeumnak. Különdíjakat az ICOM, a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának magyar szervezete, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Múzeumi Főosztálya, a Megyei Múzeumok Szövetsége, valamint az Országos Közgyűjtemények Szövetsége is oszt ki. A díjakat a Múzeumok Majálisának megnyitóján, szombaton 10 órakor adják át a Nemzeti Múzeum kertjében. Az idén is szavazhatunk a majálison résztvevő legszínesebb programot kínáló és legigényesebben megjelenő intézményekre. A közönségdíjat május 20-án, vasárnap 17.00-kor vehetik át az intézmények az Arany János-szobor előtti színpadon.

P5180030.JPGA Nemzeti Múzeum épületében is színes programok várják az érdeklődőket. Mindkét nap ingyenes a múzeum állandó kiállítása, amit egyénileg vagy ingyenes regisztráció után kosztümös tárlatvezetéssel megnézhetünk. Új időszakos kiállításra is invitál a múzeum: holnap nyílik a Honfoglaló temetők című tárlat is. Fodor István, a kiállítás rendezője a Nagykörű településen talált lelet jelentőségéről beszélt. 12 rangos ember sírjából kerültek elő azok a dísztárgyak és csontok, amelyeket a honfoglalás korára datálhatók. Az itt feltárt ötvösművészet is hungarikumnak tekinthető. Szeptemberig látogathatják meg az érdeklődők, majd a Szolnoki Megyei Múzeumban helyezik el a lelet együttest.

A Múzeumkertben, a nagyszínpadon fellépők sora szórakoztatja majd a nagyközönséget. Meghallgathatjuk, megpihenve a múzeum lépcsőjén, vagy táncra perdülhetünk keringő-, moldvai csángó-, jazz dallamokra, vagy akár tangózhatunk is az épp mellettünk álló bámészkodóval. A napsütéses hétvége eltöltésének kiváló alkalma ez a rendezvény, hiszen a szervezők a korgó gyomrunkról sem feledkeztek meg. Mindkét nap 9.00-21.00-ig várják az érdeklődőket.

Íme kedvcsinálónak, a tavalyi eseményekről egy kisfilm:

Mire jó a Múzeumok Majálisa? Igényes, ingyenes, kulturált szórakozás, kicsiknek játszóház, nagyoknak sör, kiváló randi helyszín és MÚZEUM, MÚZEUM, MÚZEUM. 

Villangó – Török Ivett

Mindenkit vár a muzgo csapata a Nemzeti Múzeum kertjében május 19-20-án!

P5180032.JPG

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása