Muzgo

Pünkösdi Programajánló

Hosszú hétvégénk van ismét, aminek kicsi és nagy egyformán örül. Tudjátok, hogy mit ünneplünk pünkösdkor?

sóstó2.jpg

A keresztény egyház ilyenkor ünnepli Jézus mennybemenetelét és a Szentlélek eljövetelét. Mozgó ünnepről van szó, hiszen a húsvétot követően az ötvenedik napra esik pünkösd. Elődeink a zsibongó természetet is ünnepelték ekkor, hiszen talán ez az utolsó alkalom nagy mulatozásra a nyári fáradságos munkálatok előtt.

Pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn házról házra jártak az Alföldön a fiatalokból összeverődött csoportok, ahol bekéredzkedés után énekeltek, szavaltak és táncoltak. Majd legények és leányok közös táncmulatsággal zárták a napot. 

skanzen.jpgA pünkösdölés szokását eleveníti fel a Skanzen, helyszínei az Alföld és a Kisalföld tájegység portái, valamint az állattartó tanya és a Nyugat-Dunántúl tájegység vöcköndi portája. Három balkáni országból érkeznek az idei díszvendégek: Törökországból a kerengő dervistánc őrzői, a bolgár Bisztrica Bábi, akik bemutatják a Shopouk régió archaikus többszólamú énekeit, valamint  az albán többszólamú népi énekhagyomány jeles képviselői érkeznek Szentendrére a hétvégén. Vasárnap esti fellépő Ferenczi György és a Rackajam valamint a Buda Folk Band együttes lesz.  Két, a szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján szereplő közösségekről szóló kiállítás is várja az érdeklődőket az Undi lakóházban és a Vasútállomáson. Ne feledkezzünk meg a vásári forgatagról és a bemutatkozó balkáni konyháról sem.

Ha már népszokásokat emlegettünk, nem szabad megfeledkezni a Pünkösdi király - választásról sem. A falu legényei ilyenkor megküzdöttek lovaglásban és mindenféle ügyességi játékokban. Aki elnyerte a pünkösdi király címet egy éven keresztül minden lakodalomba és mulatságba hivatalos volt, minden kocsmában ingyen ihatott, néhol még bíráskodott is.

sóstó1.jpgA Sóstói Múzeumfalu is meghirdette a versenyt, ám nyírtéri motorosok közül fogják kiválasztani a legügyesebbet, aki a pünkösdi király lesz! Vasárnap délelőtt a Margaréta Néptánccsoport leánytagjai idézik fel a pünkösdi énekeket és táncokat a nagyközönségnek. Aki arra jár ne hagyja ki!

 

Ópusztaszeren is pünkösdölnek de nem is akárhogy! Országos Pünkösdi Király- és Királynéválasztást rendeznek pünkösdhétfőn, ahol is az erkölcsi győzelem mellett pénzjutalmat is felajánlottak a győztesnek. Elméleti csikós-totó után gyakorlati próbatételre is kell készülni: borvitel, köcsögverés, koszorútépés. Ezen kívül egész hétvégén 100 féle népi játékot próbálhatnak ki kicsik és nagyok egyaránt.

ópusztaszer.jpg

 

Villangó - Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása