Muzgo

A-Túra

A Múzeumok Éjszakája nem csak agyunk izomzatát terheli meg masszívan, de komoly terhet ró testünkre is. Így gondoskodnunk kell a megfelelő utánpótlásról, ami új erőt kölcsönöz végtagjainkba és ne felejtsünk el megnedvesíteni száraz torkunkat, ami kisímitja a kultúrától túlterhelt gondolatredőinket! Szerencsére a Múzeumok Éjszakájának gasztronómiai különlegességei segítenek abban, hogy útunk során csipegessünk a legváltozatossabb fogásokból. A mexikói konyhától kezdve, az angol étkeken át, a török kor konyhatudományáig bármivel csillapíthatjuk étvágyunkat és a Törley pezsgőtől kezdve, a kávékon át a Zwack Unicumig olthatjuk a szomjukat. De nézzünk a dolgok mélyére!

az ok: jó bor és zsíroskenyér

Az eddigi évek tapasztalatai alapján a Múzeumok Éjszakájának egyik legnépszerűbb itala a bor volt. Szinte minden évben több helyszín látogatócsalogató attrakciójaként, lehetett kóstolni. Idén majdnem a szívinfarktus kerülgetett, mikor az internetes programok között nem találtam meg az Országos Evangelikus Múzeumot, ami évek óta az egyik konstans megállóhelye a túrámnak. Az ok prózaian egyszerű: jó bor és zsíroskenyér. A Múzeum az idei évre sem kínál kevesebbet: Női borkostoló bordalokkal és a Nyakas Borászat Borai. Nem is kell több az este végére a megfáradt múzeumlátogatónak, mint jó bor, zsíroskenyér és lantjáték!

Persze, ha mi inkább teoretikus típusok vagyunk és gyakorlati részt - a kóstolást - inkább hagynánk másra, akkor érdemes a Mezőgazdasági Múzeum programját választani. A borászati tárlat megtekintésére két óránként induló csoportokban lesz lehetőség, ahol megismerhetjük a borkészítés rejtelmeit és történetét. Persze, ha a túra mégis meghozta a kedvünket, akkor itt is lehetőségünk van megízlelni a vörös nedüt.

Térjünk rá a rövidekre! A Múzeumok Éjszakájának másik állandó szereplője a Zwack Unicum Látogatóközpont, ami egy nagyon népszerű úticél. Szinte mindig tömve van látogatókkal. Az előző évek gyakorlatából kiindulva az Unicum és pálinka kóstolása kuponokhoz kötött, ami után maximum az játszik, hogy milyen széles a mosolyunk és mennyire vagyunk szimpatikusak a hostesseknek. Érdemes időben érkezni ugyanis a szervezett, előadásokkal egybekötött kóstolás - ahol mindenki úgy tesztelheti a nedüt, mint egy Sir - turnusokban indul. Aki szereti az exkluzívitást, annak is érdemes elzarándokolni ide, mert előfordulhat, hogy a megjelenés szélén álló új termékeket is ki lehet próbálni. Persze a Zwack gyárat, a hosszú múltra visszatekintő, egyedülálló minipalackgyűjteményt vagy az Unicum gyártását bemutató tárlatot is érdemes végignézni, mert egy nem mindennapi élménnyel leszünk gazdagabbak.

Továbbra is az égetett szeszek világában maradva érdemes megemlíteni a Csekovszky Gyűjtemény és Kiállítóház programját. Az intézményben magyar kortárs iparművészek, Becker Judit és Tóth Anna egyedi készítésű kerámia poharaiból kóstolhatjuk meg az idei év legjobb pálinkáit. WAMP látogatóknak ismerős nevek.

A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont nem bízta a véletlenre, hogy rekordszámú látogatóval kezdje meg működését és a megnyitót a Múzeumok Éjszakájára igazította. Az egyedi pezsgőspalack, dugó és pohár fomájú kiállítótérben a Törley “pezsgőborgyár” és a Pezsgőrend történetével ismerkedhetünk meg, valamint bepillantást nyerhetünk a magyar pezsgőkultúra fejlődésébe. A megnyitót az teszi még különlegessebé, hogy a Törley-kastélyba is ellátogathatunk, bár ha ez a program érdekel, siessetek, mert előzetes regisztrációhoz kötött. Természetesen nomen est omen, hiszen minden látogató megízlelheti a Törley pezsgőt is.

Persze vannak olyanok, amiket kihagytam, mint a kávé vagy a tea, de ezek is csak azt mutatják, hogy mennyi minden közül lehetne még választani. A Múzeumok Éjszakája persze nem az alkoholos italok teszteléséről szól, főleg nem arról, hogy tartsunk egy bor túrát, hanem elsősroban a múzeumokról, de mint szinte minden, ez is helyet kaphat a falakon belül.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása