Muzgo

Múzeumok Éjszakája - második felvonás

“Te hová mész Szentivánéjen?” “Múzeumba.” Reméljük minél többször hangzott el, vagy fog elhangzani ez a válasz a hasonló tartalmú kérdésekre. A Múzeumok Éjszakája ugyanis nem ért véget múlt héten, legalábbis egyes vidéki helyszínek a legrövidebb éjjelen fogadják kifulladásig a látogatókat. Az elképzelés ugyanaz, akár Budapestről, akár bármelyik másik településről van szó. Múzeum, emberek, jókedv, étel-ital, és színesebbnél színesebb programok.

Ha nagy általánosságban nézzük, akkor szinte mindenhol megtalálható az állandó kiállításokhoz köthető tárlatvezetés, az időszaki tárlatokhoz kapcsolódó témákat kifejtő előadások, a gyerekeknek kézműves foglalkozás, a családoknak közös szórakozási lehetőség, és a legtöbb helyen koncertekkel is kedveskednek a látogatóknak. Ezen a napon a tűz, a tűzön való átugrás nagy szerepet játszik a hagyományban, és ezt a múzeumok többsége sem hagyhatja ki a programjai közül. Veszprémben például egyenesen Napkereket készítettek, amit fáklyás menet is kísér.

Két város, Kecskemét és Szentendre összetett, több intézményt összekapcsoló programokat kínálnak a szombati napra. A bács-kiskun megyei székhely külön honlappal, 42 helyszínnel készül Szent Iván éjjelére és a közlekedés segítésére még 3 buszjáratot is indítanak, amiknek a különlegessége, hogy retró járművökön utazhatnak az érdeklődők. Lesz itt pálinka-kóstolás a Zwack Pálinka Manufaktúra és Múzeumban, arborétum vagy éppen csillagvizsgáló séta, sőt a Kecskeméti fürdő 1+1 akcióval, és plusz egy tárlattal várja a hőségben frissülni vágyókat.
Szentendrén is dúskálhatnak a programokban a kíváncsi látogatók, egyéjszakás kalandra hívják ugyanis az érdeklődőket. Bemutatkozik a nemrég megnyílt Szentendrei MűvészetMalom, továbbá megnyitják a Szentendrei Színes Szobrok című kiállítást. A kreatív foglalkozások mellett képző- és iparművészeti tárlatok, sőt az ezen a napon kiállítóhelyként működő éttermek, vendéglők, kávézók is várják az érdeklődőket.

Még két érdekes program, helyszín az egész országból: Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban a kerékpároké lesz a főszerep, míg a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban miután sétáltunk egyet a parkban meghallgathatjuk Papp Évának, az Országos Széchenyi Kör tagjának előadását. Azt gondoltuk, hogy mindent tudunk már a legnagyobb magyarról, de vajon szerelmeivel tisztában vagyunk?

Egy szó, mint száz: a Múzeumok Éjszakája június 23-án, szombaton pár helyszínen még folytatódik. Információk pedig a szokott helyen, a honlapon találhatók. Kellemes tervezgetést és múzeumi időtöltést kívánunk!

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása