Muzgo

Vidéki fotókincsek Budapesten

th_index.jpgJúnius 21. óta látható a Magyar Fotográfusok Háza -  Mai Manó Ház új kiállítása Ritkán látott képek -  Utazás a vidéki múzeumok fotókincsei között címmel. A tárlat egy kiállítás-sorozat része, amely először 2010 nyarán került megrendezésre, akkor a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből válogatott a Nagymező utcai kiállítóhely. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar fotográfiára, és hogy megmutassák: méltán lehetünk büszkék erre a művészeti műfajra, amelyben több magyar alkotó is világhírűvé vált.

A kiállított közel kétszáz fotó nagyon széles spektrumot fed le, mind időben, mind pedig téma, alkotó és helyszín tekintetében. A legkorábbi kép - amely a Nevelőintézet címet viseli - 1864-ben készült, a legújabb pedig 1994-es. Az alkotók között sok világhírű művésszel találkozunk, például André Kertésszel és Moholy-Nagy Lászlóval, mellettük pedig rengeteg kevésbé híres fotográfus nevét ismerhetjük meg. 
A képekről emberek, tájak, városok, utcák köszönnek vissza, a királyi páncélvonattól kezdve a háborús eseményeken át a hétköznapi szociofotóig. Ezek a legkülönfélébb hordozókon láthatóak, például albumin, ferrotípia, zselatinos ezüst és polaroid transzfer fényképekkel is találkozunk.
A tárlaton a szigetbecsei André Kertész Fotómúzeum és Emlékház, a nyírbátori Báthori Múzeum, a debreceni Déri Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a kecskeméti Magyar Fotógráfiai Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum gyűjteményének különleges darabjait tekinthetik meg a látogatók.

A fotók elrendezésében nem igazán figyelhető meg koncepció - illetve nekem nem sikerült rájönnöm, hogy mi lehet az - sem téma, sem idő, sem helyszín, sem alkotó szerint nincsenek csoportosítva a képek.
Ami nagy pozitívum, hogy tárgyfelirat minden fényképnél van magyar és angol nyelven. Erről a kép címét, alkotóját, készítésének idejét és helyét, valamint technikáját olvashatja le a kíváncsi látogató. Néhol azonban a feliratok esetében is érezhető egy kis zavar, hol az angol, hol pedig a magyar nyelvű tábla van felül.

A kritikák ellenére a Ritkán látott képek kellemes kiállítás, jó délutáni program akár egyedül, akár családdal szeretné megnézni valaki, főleg ha az illető kedveli a fényképeket és a fotózást. Budapesten tekinthetjük meg a vidék kincseit, ezzel a tárlat arra is bíztat minket, hogy látogassunk el a vidéki múzeumokba is, hiszen amit itt Pesten megismerhetünk, csak töredéke azoknak a felbecsülhetetlen értékeknek, amik ott várnak arra, hogy egyszer kiállítás készüljön belőlük.
A tárlat szeptember 16-ig várja az érdeklődőket. 

Öhler Kata

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása