Muzgo

Kortárs művészet a Szigeten

Süli Andrással, a debreceni Modem - Modern és Kortárs Művészeti Központ programosztályának vezetőjével készítettünk egy interjút a Szigeten. Beszélgettünk a programjaikról, a fesztiválról és a Modem kiállításairól. Ha érdekel a kortárs képzőművészet, akkor mindenképpen keresd meg őket a Múzeumi Negyedben. Pénteken délután négykor Szűcs Attila, szombaton 4 órakor Bodoni Zsolt művészekkel is találkozhatsz a sátruknál.

Muzgo: Milyen programokkal készültetek és miért gondoltátok, hogy érdekes lesz a Szigetlakóknak?
Süli András: Nem először vagyunk itt, ez a negyedik alkalom. Jól érezzük itt magunkat, emellett vidéki kortárs képzőművészeti központként nekünk nagyon fontos, hogy láthatóak legyünk országos szinten is. A Sziget, és azon belül a Múzeumi Negyed az egyik olyan alkalom, amikor a Modem neve ott foroghat a többi, országosan ismertebb múzeum között. Modern és kortárs képzőművészetet mutatunk be, amivel valami olyat képviselünk, amit viszonylag kevesen az országban, így az, hogy ez a szín itt legyen a Szigeten, a másik fontos célunk. Idén két pillérre építettük a programunkat. Az egyik Tót Endre Kossuth-díjas képzőművész retrospektív kiállítása, ami jelenleg is tart.

M: A labirintus?
S.A.: Az csak áttételesen köthető hozzá, hiszen csak idézeteket írunk a plakátok hátuljára Tót Endrétől. Részben őhozzá kapcsolódik a kitűzőkészítés is, ami egy kedves foglalatossága volt, mint művészeti megnyilvánulás. Ezen kívül a sátor sarkában van egy vetítőszobánk, ahol az ő akciói vannak videóra rögzítve és ezeket vetíjük folyamatosan. Ezek mellett egy csomó kreatív játékkal is készültünk, amit egész nap, a nyitvatartási időben ki lehet próbálni, jelentős részük Tót Endre művészetéhez is kapcsolódik.

M: Volt valami ötlet, ami nem valósult meg?
S.A.: Hál’ Istennek, minden megvalósult, amit elterveztünk. Előkészítés alatt van egy kiállítás, ami október 6-án fog megnyílni Debrecenben, a Modemben. A címe Alkony, és egy nemzetközi, kortárs figuratív festészeti anyagot dolgozunk majd fel benne, a tárlat keretében ugyanis most jegyzett jelentős kortárs európai és európán kívüli festők műveit állítjuk ki.

M: Ez is helyet kap a sátorban?
S.A.: Egy-két játék már ezt a kiállítást készíti elő. Figuratív festmények fekete-fehér kontúrrajzát lehet kiszínezni és utána megnézhetik az emberek az erdetit, hogy eltalálták-e a színeket. Másrészt lesznek vendégeink, két magyar képzőművész, Szűcs Attila és Bodoni Zsolt, akik kijönnek hozzánk egy-egy kötetlen beszélgetés erejéig. A kiállítással arra számítunk, hogy felkelti az érdeklődést a kortárs képzőművészet iránt, amiről nagyon sokaknak az jut az eszébe, hogy absztrakt, nehezen értelmezhető formák vannak, nonfiguratív stb. Itt viszont rendesen hús vér emberek, épületek jelennek meg a festményeken. Ilyen szempontból sokkal inkább közérthetőbb és befogadhatóbb kiállításról van szó.

M: Mik az előző Szigeten eltölött évek tapasztalatai?
S.A.: Egyszer volt alkalmunk egy nagyon nagyszabású megjelenést csinálni, amikor egy ennél jóval nagyobb sátorral voltunk kint és éjszaka egy vizuális, mozgóképes vetítést tudtunk zenével megvalósítani. Nagyon sikeres volt, de szerintem sokan nem kapcsolták össze a múzeummal magát a programot. Most ilyen szempontból jobb helyzetben vagyunk, meglátjuk, hogy mennyire lesz ez a helyszín sikeres. Én azt gondolom, hogy közösen a Fidelio kultúrzónában a Porondszínházzal, a Múzeumi Negyeddel, a kreatív workshopokkal ez egy jó helyszín, majd kiderül mennyire lesz pörgős. Most indultunk, van látogató, tehát nem panaszkodom.

M: Más fesztiválokon is kint szoktatok lenni?
S.A.: Nem, nem érdemes energáit beleölni. Ez alól kivétel a debreceni Campus Fesztivál, ami helyben van, és a többség ismeri is a Modemet, ezért ott a vizuális megjelenés mindenképp kell, de programot oda sem szoktunk kivinni. Egy villamosjárattal bárki bejöhet a múzeumba.

M: Milyen pozitív hozadéka van, hogy kijöttetek a Szigetre? 
S.A.
: Egyrészt presztizs. Másrészt nekünk a Sziget fontos része a gyakornoki programunknak. Sokan jelentkeznek a múzeumba nyári gyakorlatra és közülük választunk erre a fesztiválra is embereket. Nekik ez egy jó lehetőség, hogy megismerkedjenek a Modem világával. Illetve egy integrációs, ismertségnövelő célunk is van. Mi találkozunk, megismerkedünk másokkal és persze szigetelünk is egy kicsit.

M.: Köszönöm a válaszokat!

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása