Muzgo

Túlélők fala - Újdonság a Holokauszt Emlékközpontban

Húsz interjúrészlet, húsz túlélő, húsz életút, húsz személyes történet. Mind-mind a holokauszt és ezzel együtt a XX. századi magyar történelem része. A múzeum kinetikus videófal segítségével kívánja mindezt közelebb vinni a látogatókhoz. A kiállítótér végén elhelyezkedő, új installáció többek között a fiatalabb korosztály érdeklődését szeretné felkelteni.

Tulelok_fala_avatasa32.jpg

„Közvetítő nemzedék vagyunk sok-sok kötelezettséggel, hiszen a túlélők által elmondottaknak felmérhetetlen erkölcsi és bizonyító ereje van. Az üldöztetés és újrakezdés megszenvedői, szemtanúi, kortanúk, különleges tapasztalattal rendelkezők. Ők azok, akik elmondhatják, hogy a valóságban kivel, hol és mi történt.” – mondta beszédében Szita Szabolcs professzor, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója.
Az installáció tervezője a MOME Média design mesterképzős hallgatójaként látogatott el az Emlékközpontba, az épület és a kiállítás is jó benyomást tett rá, de a tárlat végéről társaival együtt hiányolták a lezárást, egy utolsó momentumot.

„Mindenképpen azt szerettem volna elérni, hogy az átélés mellett a néző megértse azt, ami az óriási tömegek elhurcolásának tragédiájával párhuzamosan történt, az egyéni életek szörnyű megaláztatását.  Azt gondolom, hogy ennek kiemelése által van arra esély, hogy a megemlékezés igazán személyes legyen annak is, akinek esetleg semmilyen személyes kötődése nincs a vészkorszak tragédiájához. Az installáció egyfajta törekvés egy személyesebb kapcsolat kialakítására a történelemmel.” – fejtette ki Kovács Nóra Patrícia.  

A Túlélők fala videóinterjúi a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa - A vizuális Történelmi és Oktatási Intézet archívumából származnak, illetve egy részüket Pécsi-Pollner Katalin készítette a túlélőkkel, a cionista nőmozgalom tagjaival Izraelben. A videókból álló felület tulajdonképpen maga a fal. A 3-5 perces részletek közül kinyújtott karral mutathatunk rá és választhatjuk ki azt, amelyiket meg szeretnénk nézni. Ekkor a kiválasztott képkocka kinagyítva betölti a teljes felületet.

Az új installáció augusztus 28-tól tekinthető meg nyitvatartási időben, a Holokauszt Emlékközpontban.

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása