Muzgo

ARC - most "Jó kedvvel, bőséggel"

zaszlo_logo_jav.gifA menetrend szerint idén a 13. ARC kiállítást kellene látnunk az Ötvenhatosok terén, hiszen az elsőt 2000-ben rendezték, de tavaly sajnos elmaradt. Idén azonban újra óriásplakátok lepik el a téren a parkolót, immáron tizenkettedszer. 2008 óta pedig kísérőkiállításként a Gyerek ARC-ot is megrendezik, idén a Millenárison.

567.jpgAz ARC kiállítás tipikusan olyan, hogy ha az ember egyszer megnézi, jó eséllyel meg fogja jövőre, sőt azután is. Ennek több magyarázata is lehet - az ingyenesség és a frekventált helyszín mellett - például az, hogy minden évben más. A kiállításon civil alkotók munkáit láthatjuk, amelyeket pályázatok útján érkeznek be és bírálják el, választják ki. A téma pedig évente változik. 2009-ben "Restart", 2010-ben "Hol élsz te?" volt a pályázat hívószava, idén pedig "Jó kedvvel, bőséggel". A bevezető szöveg szerint ezzel a cél az volt, hogy a beérkezett alkotások arra a felvetésre reflektáljanak, hogy a Himnusz második sorában az "Isten, áldd meg a magyart" sor nélkül is benne foglaltatik-e a lényeg: az embernek mint egyénnek legalapvetőbb vágyai, jogai, méltósága. A rendezvény plakátja és kommunikációja a kommunista időszakot idézi, a rendezők elmondása szerint ezzel a szólásszabadság fontosságának hangsúlyozása a cél.490.jpg

A kiállításon a legkülönfélébb plakátokat láthatjuk, van ami politikai témára reflektál, van ami a szociális érzékenységünkre hat, és van ami reklám. Mindezt vicces, kevésbé vicces, vagy sokszor megdöbbentő formában. Idén sokkal inkább a politika került előtérbe, hogy ez a rendezők totalitárius rendszerre való reflektálásának vagy csupán a mostani politikaközpontú mindennapjainknak eredménye-e, nem tudom. Rutinos ARC látogatóként azonban tényként állíthatom, hogy míg az elmúlt pár évben inkább szociális témákat feszegető plakátok kaptak helyett a kiállításon, a politika pedig jóval kisebb számban jelent meg, idén ez az arány teljesen megfordult.
451.jpgÍzlések és pofonok, mindenkinek másféle plakátok tetszenek, mindenki mással tud azonosulni. Pont emiatt nem is szeretném elemezni a kiállítást, ezt mindenki tegye meg maga. Én azt találtam idén jónak, hogy olyan kérdések jelentek meg nagy számban, amik az elmúlt egy évben gyakori témák voltak a sajtóban vagy közvetve, közvetlenül engem is érintenek, így elég sok alkotásnál nyugtázhattam mosollyal és fejrázással , hogy "na ez itt mennyire igaz".
Minden évben vannak olyan plakátok is, amik a látógató véleményére kíváncsiak, idén matricát lehet ragaszgatni a hangulatunkhoz mérten, illetve Budapest utcáit átnevezni egy Google maps térképen. Utóbbi az egyik személyes kedvencem, legalább 10 percet nevettünk a kreatívabbnál kreatívabb elnevezéseken, például az Országház Nemzeti Színházzá keresztelésén.

A kiállításhoz egyébként minden évben tartozik verseny is, idén a legjobb plakát Székely Petra Miért is lenne jó kedvünk című alkotása lett.1_DÍJ_6060_miertislennejokedvunk_72 (1).jpg

Az ARC kiállítást függetlenül attól, hogy végül tetszeni fog az embernek, avagy sem, jót szórakozik, nevet vagy inkább megbotránkozik, mindenképp érdemes megnézni, akár egy délutáni séta alkalmával a Városligetben. Erre még szeptember 23-ig van lehetőség. Ha viszont győz a lustaság, vagy véletlenül sem akar csalódni, a plakátok megtekinthetők az arcmagazinon is, otthon a gép előtt ülve.

Öhler Kata

(Képek forrása: arcmagazin)

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása