Muzgo

Kérdezd a kurátort!

Szeptember 19-én a világon bárki a múzeumok szakembereinek szegezhette a kérdését. A gyűjtemények és kiállítások mellett a múzeumok egyben kutatóintézmények is, kiváló szakembergárdával rendelkeznek, akik a legkülönfélébb tudományterületen tevékenykednek. Azért, hogy az intézmények falai között folyó tudományos munka nagyobb figyelmet kapjon és a tudományos munkatársak is a reflektorfénybe kerüljenek, a Sumo kreatív ügynökség megszervezte a "Kérdezz egy kurátort" napot. 

A kezdeményezéshez a világ minden pontjáról csatalkoztak múzeumok Új-Zélandtól Argentínáig, Japántól az Egyesült Államokig. Sajnos hazánkból egyetlen intézmény sem vett részt, amit talán annak tudhatunk be, hogy Magyarországon a Twitter kevésbé elterjed kommunikációs platform. A kérdezés tehát a népszerű microblog rendszeren a Twitteren zajlott, így a szolgálatatás jellege meghatározta a párbeszéd formáját. A kérdezz felelek játék tömör és lényegre törő volt, hiszen az üzeneteket 140 karakterben maximalizálták.

A kérdések széles skálája jelent meg a hétköznapi "Melyik a kedvenc múzeumod?" és "Mi a legjobb dolog a kiállításépítésben?" egészen a szakmai témákig: "Hogyan lehet a gyűjteményt a gyerekek számára elérhetővé tenni?" "A múzeumnak csendes, elmélkedős helynek kellene lennie vagy viccesnek?". Mi itt a Muzgonál arra voltunk kíváncsiak, hogy mégis mennyire sikeres a kezdeményezés, így hashtracking.com-on lefuttattunk egy elemzést, ami felmérte az #askacurator hashtag népszerűségét a kérdéses napon. 1500 tweet érkezett, amiből 440 eredeti üzenet, 315 retweet, 745 válaszlevél. Összesen 6,050,586 felhasználóhoz jutottak el a témába vágó üzenetek. A legtöbb embert a MOMA, a Getty és a LACMA tudta megszólítani.

A "Kérdezz egy kurátort" napot 2010-ben rendezték meg először. Fontos még megemlíteni az AskaCurator oldalt, ami az egész ötlet egy komolyabb megoldását kínálja, ahol a feltett kérdésekre a múzeumi dolgozók videóüzenetben válaszolnak. Remélem jövőre még többen fognak részt venni a globális kérdezz-felelek-ben.

Oh, és tudtátok, hogy szeptember 19. a nemzetközi beszélj úgy, mint egy kalóz nap? Yarr! 

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása