Muzgo

Múzsák Kertje

d.jpgA Kulturális Örökség Napjai alkalmából ismét rendhagyó, de immár hagyománnyá nemesedett rendezvénnyel jelentkezett a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága szeptember 16-án. A már ötödik esztendeje megrendezett Múzsák Kertje idén is a szombathelyi Savaria Múzeum előtti parkban várta a megye múzeumai és kulturális egyesületei iránt érdeklődőket.

A kör alakban felállított sátrakban természetesen a vendéglátó Savaria Múzeum tárai és osztályai is bemutatkozási lehetőséget kaptak. A szeptemberi melegben a néprajzi tár és a múzeumfalu dolgozói frissen préselt musttal óvták meg a látogatókat a kiszáradástól. A régészeti tár standja elsősorban a gyerekek körében volt népszerű: a kicsik ékszereket készíthettek, agyagozhattak és megismerkedhettek a nemez-előállítás fortélyaival. A természettudományi tár dolgozói a gazdag állat-, növény- és őslénytani gyűjteményeikből mutattak be különleges darabokat. A múzeum restaurátorai sem voltak restek, irányításukkal sok gyerek gazdagodott saját készítésű római-kori pénzmásolatokkal. A PR és fenntartási osztály ügyességi játékokat szervezett, a gazdasági osztály hölgyei pedig múzeumi kiadványokat árultak.

A szombathelyi Smidt Múzeum legnépszerűbb foglalkozása a legyezőkészítés volt, de puzzle-jeik is sok h.jpgélvezetes percet szereztek. A rendezvényen természetesen a vasi vidéki múzeumok is képviselték magukat. A sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum legújabb internetes fejlesztéseit mutatta be: a Sárvár anno projekt mellett digitalizált huszárgyűjteményét. A kőszegi Városi Múzeum török kori fegyvereiből hozott el néhányat. A körmendi Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum tapintható műtárgymásolatokkal és festhető gipszcímerekkel örvendeztette meg a sátrát felkeresőket. A vasi kiállítások közül a Fúsz Ernő Mentőmúzeum és a vasszécsenyi Ásványmúzeum mutatta be gyűjteményeik látványos darabjait.

A rendezvényről nem hiányozhattak a kulturális egyesületek sem: a Vasi Múzeumbarát Egylet, a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület, a Magyar Éremgyűjtők Egyesületének Szombathelyi Csoportja, a Savaria Történelmi Karnevál képviselői, a Kerekerdő Alapítvány és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület. A délután folyamán a rendezvénynek helyt adó múzeumpark szobrairól szakértők előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. A zenekedvelők sem maradtak élmények nélkül, többek között a Savaria Múzeum házi zenekara is szórakoztatta a megjelenteket.

a.jpgA vasi múzeumok a megyei múzeumi igazgatóság keretein belül utolsó alkalommal gyűltek össze a Múzsák Kertjében ezen a szép őszi délutánon. Az új múzeumi törvény értelmében a megyei szervezet megszűnik, s az intézményeket a területileg illetékes önkormányzatok veszik át. Reményeink szerint az új fenntartók is megértik, hogy az értékes szakmai munkát folytató intézményekre szükség van, és 2013-ban is együtt ünnepelhetünk a Múzsák Kertjében.

Móricz Péter

--> 1 komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása