Muzgo

US trip: Key West

images_7.jpgFlorida Citynél kezdődik az a szigetcsoport, aminek a spanyol hódítók a los cayos nevet adták, melynek jelentése szigetecskék, majd az angolok idővel csak keys-nek emlegették. Így ne csodálkozzunk azon, hogy a több tucat sziget nevében  ez a szócska szerepel: Key Largo, Pigeon Key, vagy a No name Key. A Florida Keys ékköve kétségtelenül a legdélebbi sziget, a nyugat kulcsa, Key West.

Ne tévesszen meg senkit a mérete, hiszen a 6 km hosszú és 4 km széles szigeten több a látnivaló, mint hinnénk. A trópusi éghajlat már önmagában egy kellemes tapasztalat, hiszen Florida partjaitól alig 200 kilométerre délre járunk. Itt található az USA legdélebbi pontja.  A legenda szerint tiszta időben látható Kuba partja, de egy szemüvegesnek senki ne akarja bemagyarázni, hogy van ember, aki ellát 140 kilométerre... images2.jpgHalász indián törzsek lakóhelye lett a sziget, majd a Karib-tenger kalózainak egyik kedvelt kikötőhelyévé vált. 1763-ban Florida Nagy Britannia fennhatósága alá kerül főszereplőnkkel együtt. A 19. században épült ki a ma is látható utcakép: szűken egymás mellett lévő fehér, egy emeletes házak, nagy terasszal, pálmafákkal. Az elit letelepedésének és a kalózhagyományoknak állítanak emléket a turista attrakciók is, ez a kettősség vonul végig a szigeten.

A városka központjában áll a vöröstéglás helytörténeti múzeum, a Key West Museum of Art & History, ami önmagában egy látványosság. Az eredetileg postaként működő épületet 1891-ben emelték, majd az 1930-as évektől működik múzeumként. Key West történetét követi végig az állandó kiállítása, ám a helyi születésű Mario Sanchez munkásságának is emléket állít a második emelet. Különös hangulatot árasztanak ezek a képek, amik jól dokumentálják a kicsiny sziget mindennapjait a 20. század elejéről. Természetesen Key West nagyjai is megjelennek a kiállításban (bár a legtöbbnek külön emlékházat tartanak fenn): az Öreg halász és a tenger írója, Ernest Hemingway, a vasútépítő Henry Flagler, vagy az exelnök Harry S. Truman. Apropó vasút! A vitrinek, tablók zengik a vasútépítés jelentőségét (hiszen 1912-ig nem lehetett száraz lábbal eljutni a szigetre), mégis a museum shop kínálatában bőségesen akad könyv, ami a lokomotív környezetre való káros hatását ecseteli. Nem túl következetes.

A Lighthouse & Keepers Quarters Museum, nevéhez hűen a világítótornyot és a toronyőrök lakását jelenti ez az intézmény. A közel 14 méter magas toronyban 15 olajlámpás égett egy 38 centis reflektor előtt. Eredetileg 1825-re készült el, de újra fel kellett építeni az 1846-os hurrikán miatt, de tekintélyes kora miatt a 15 legöregebb floridai világítótorony listájában is szerepel. A 88 lépcsőfok megmászása megéri a fáradtságot, hiszen megcsodálható Key West teljes valójában. A szomszéd kicsiny házikó a toronyőröknek állít emléket, ahol családjaikkal együtt éltek 1969-ig, a múzeummá alakulásig. Személyes tárgyak, fényképek, térképek mutatják be mindennapjaikat. Íme egy kis ízelítő a kiállításból:

A Fort East Martello Museum & Gardens tulajdonképpen egy erőd falai közt található helytörténeti múzeum, ami Key West és Florida Keys történetének, kézművesiparának, művészetének és hadtörténetének emlékeit őrzi. A nemzetközi reptér mellett található interaktív állandó kiállítás tematikája kicsit rímel a Key West Museum of Art & History-nál tapasztaltakkal, de nem kell csodálkozni rajta, hiszen a világítótoronnyal együtt mindhárom intézmény a Key West Art and Historical Society gondnoksága alatt áll. Mégsem teljesen egyforma a két kiállítás, nemcsak a környezetében, hanem az intallációjában is különbözik:

Harry Truman az Amerikai Egyesült Államok 33. elnökeként írta be magát a történelembe. Hivatali ideje (1945-1953) alatt többször látogatott el Key Westre, ahol összesen 175 napot töltött a kis Fehér Házban. Az épület 1890-ben épült az amerikai tengerészet számára. Több híres ember is megfordult falai közt, például Thomas Edison 1918-ban (aki Little White House-nak nevezte el), majd 1961-ben John F. Kennedy itt találkozott a brit miniszterelnökkel, hogy a laoszi helyzetről tárgyaljanak. 1987-ben vált az Egyesült Államok egyetlen elnöki múzeumává és egyúttal a nemzeti örökségek listájára is felkerült. Ám ezután is Jimmy Carter és Clinton elnök egy-egy hétvégi vakációját töltötte itt és természetesen Barack Obama is látogatását tette a már-már zarándokhelyként tisztelt épületben. Mint láthatjuk színes életet élt ez a 120 éves, 809 négyzetméteres épület, mégis Truman elnök nevét viseli. Az emeleten látható háló- és kártyaszobában a 33. elnök személyes tárgyai tekinthetők meg, a földszinten viszont egy ingyenes kiállítás látható a ház történetéről.


Az irodalmárok Mekkája Key Westen az Ernest Hemingway emlékház. Az épület maga elragadó, nem is beszélve a csodálatos kertről és a kevésbé szép több tucat macskáról. (Az emlékház melletti ivót is megihlette a terebélyes macskaállomány: 6-tucat macska nevet viseli.) Az író 1928-ban vette el második feleségét, Pauline Pfeiffert, akivel Key Westen telepedett le. Nászajándékba kapták ezt a házat a menyasszony nagybátyjától, ám a medencét az 1930-as évek végén alakították ki, ami akkoriban 20.000 dollárba került. A nem csekély összegre ráment Hemingway vagyona is. A legenda szerint azt mondta az író az építtetőnek, hogy „tessék, vedd el az utolsó pennymet is” – ez az érme is szerepel a kiállításban.

Key West egy trópusi múzeum falu. Az amerikai nemzeti örökségvédelmi hivatal idejében felkarolta a szigeten látható műemlékeket, gondosan megőrizve az utókornak. A turisták kíváncsisága állandó bevételt jelent a szigetnek, ám olyan problémákat is felvet, mint szálláshelyek kérdése. Úgy oldották meg, hogy a történelmi lakások, házak nagy részét kiadják hosszabb távra is az idelátogatóknak, akik korhű vagy eredeti bútorokkal berendezett, nagy teraszos és medencés házat kapnak a pénzükért. A Truman Annex történeti övezetéről van szó, nem messze a Little White House-tól. Felmerül a kérdés, hogy mennyire etikus ez? Szabad-e pénzzé tenni a történelmi értékeinket úgy, hogy lelakják azokat? Hogy tudnak nyugodtan aludni egy műemlékben? Bizonyára tudnak, úgy, ahogy mi tudunk a kastélyszállókban. A helyzet ugyanaz mint a trópusokon, csak nem visz el minket a hurrikán…

Villangó-Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása