Muzgo

Régészet 4 in 1

Ki ne ismerné Ia3_735_2.jpg.ashx_.jpgndiana Jonest? Na ő biztos dobna egy hátast a kincsektől, melyeket egy hete láthat a Nemzeti Múzeumban a  nagyérdemű. A múzeum új időszaki kiállítása igazi 4 in 1 - 4 különböző téma 4 teremben, egy témakörből.

Az első tér a Megmentett örökség - kincsek Európa szívéből címet viseli,  a bemutatott tárgyak az elmúlt évek infrastruktúra- fejlesztő beruházásai közben kerültek a felszínre. A félhomályból előderengő elegáns tárolók, melyekre egy-egy találó kifejezést vagy idézetet is festettek, időrendben mutatják be a leleteket a neolitikumtól egészen a középkorig. A fekete és az arany színek dominálnak, melyek jól kiemelik a nemesfémek csillogását, szinte csalogatják a látogató szemét. A falakon ízléses tablók lógnak, melyeken történelmi összefüggések, sírrajzok, temetőrajzok, számítógépes rekonstrukciók, mítoszok, a kincsek megtalálásának körülményei, származásuk és funkciójuk olvasható - mindez képekkel é3032928_df6e9ab93b07a37a6efde002d851c950_l.jpgs térképekkel kiegészítve, így a látogató nemcsak egy szép aranytárgyat lát, hanem maga elé képzelheti a vadászó homo sapienseket, a vadul vágtázó avarokat, vagy éppen a bátor római legionáriust. A meseszép tárgyak között igazi különlegességek vannak, pl. egy nagy császárszobor lába, neolit kerámiák, egy mennyezeti freskó töredékei, egy ritka hun ezüstüst, szarmata és honfoglalás kori magyar női ékszerek, illegálisan feltárt római töredékek, lószerszám-, öv-, és ruhaveretek és gemmás gyűrűk.

A kiállítás második része, a Földbe zárt kincsek nevet viseli. Ez a terem jóval kisebb, enyhül a királyi fensőség érzet,a mályva és a fehér színek illetve a szőnyegborítás bensőséges hangulatot teremt.  A középpontban 3 monitor áll, a két szélsőn egy-egy lelet kiemelését látjuk (egy germán nemzetségfő sírjának feltárását, illetve egy eredeti helyén talált kemencét), a harmadikon pedig a tárgyakat kinagyítva. A képernyőkön bemutatott tárgyak kontextusát a többi lelet adja: bronzkori kerámiák, csonteszközök, orsógombok, avar övcsatok és pénzek. A kiállítótérben a tablók a múzeum három nagy építészeti projektjét ismertetik: az M3-as és az M6-os autópálya építését megelőző ásatásokat illetve a Vásárhelyi tervet. A hét éve tartó munkálatok folyamán 10 hektárnyi földet mozgattak meg az archeológusok és több mint 3800 lelet került a felszínre.

A harmadik terem a Történelmi látképek nevet kapta. Itt az Erdélyi 004_.jpgrégészeti lelőhelyek légi felvételei láthatóak- egyes darabok 3D-ben. Az előző termek felkavaróan szép kincsei után itt a letisztult formák, a légies, modern elegancia uralkodik. A képek a száraz dokumentumok és szemet gyönyörködtető művészeti alkotások határán inognak.. Igazán lenyűgöző, ahogy a dombtetőn a fű kiadja egy több ezer éves sánc alakját, vagy hogy a hó alatt ott rejtőzik az egykori erőd. A földről a bronzkori és népvándorlás idejéből származó maradványok nem láthatóak, de felülről a természet megmutatja, hol éltek egykoron az emberek.

A kiállítás utolsó szakasza, A Régi idők, új módszerek egy csupa tablóból álló, keskeny, kevésbé letisztult, inkább tényszerű terem, mely a légi fotózás történetét meséli el. Ezt a technikát eredetileg katonai célokra alkalmazták, de ma mára a régészet egyik legfontosabb lelőhely meghatározó módszere lett. A tablókon a légi fényképezés kiegészítő technológiákról is olvashatnak a látogatók, így pl. fotogrammatikáról és térinformatikáról. A kutatás menetét példákon mutatja be a tárlat rengeteg rajzzal, fotóval, grafikonnal és ábrával kiegészítve.

Stílusos, izgalmas, gyönyörű. Bátran állítom, hogy a legjobb kiállítás melyet idén láttam (bár elfogult vagyok a népvándorlás kori ékszerek és fegyverek iránt) - mindezt egy sör áráért. És még gondolkozol hol töltsd a péntek estét?!

Bódai Dalma

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása