Muzgo

20 művész, 20 perc

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület (FKSE) szervezésében október 9. és 12. között került megrendezésre a Curators’ Network elnevezésű esemény, aminek a célja a nemzetközi együttműködés fejlesztése, hogy egy kapcsolat alakuljon ki a feltörekvő és tehetséges magyar művészek, valamint a nemzetközi szcéna között. A Habler en Arte által kezdeményezett, 2011-ben útjára indított projekt öt alapító országa között találjuk hazánkat is, így Spanyolország és Románia után Budapesten, pontosabban a Ludwig Múzeum harmadik emeletén kapott helyet a magyarországi Curators’ Network.

A négy napos esemény első két napján zárt ajtók mögött ismerhette meg a külföldi kurátorgárda a magyar művészek munkáit. A 20 fős, tehetséges fiatal alkotókból álló hazai kontingenst pályázat útján választotta ki a szakmai zsűri, míg a nálunk vendégeskedő nemzetközi kurátorcsapat a főszervező, Szalai Borbála gondos szelektálása során alakult ki. Kérdésünkre elmondta, hogy olyan kurátorokat hívott meg, akik eddigi projektjeik alapján érdeklődnek a régió művészete iránt és színvonalas szakmai munkát végeznek. Az is fontos szerepet játszott, hogy legyenek potenciális kapcsolódási pontok művészek és kurátorok között, ami további együttműködésre adhat lehetőséget.

Az ismerkedés intenzív formában zajlott, minden művésznek 20 perc állt rendelkezésére, hogy személyesen bemutassa a munkásságát a kurátoroknak, majd csere és minden kezdődött elölről. A rendszer ismerős lehet, széles körben alkalmazzák a portfolio-nézés módszerét például a divat-, a reklám- vagy épp a fotós szakmában. A Curators’ Network talán annyiban eltért a klasszikus eljárástól, hogy itt nemcsak egy jól összerakott, színes portfolió alapján mutatta be az alkotó a munkásságát, hanem ott lógott a falon egy-egy alkotása is teljes valójában. Így a kurátorok egyszerre ismerhették meg a karrierje elején álló művészt és a munkáit.
Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója szerint “néhány művészre akár sokkolóan is hathatott, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi különféle kurátornak kellett bemutatnia a művészetét úgy, hogy közben a kurátor érdeklődését végig fenntartsák. Ez egy nagyon komoly kihívás, ami egyben azzal is szembesíti a művészt, hogy van-e értelme a munkájának.” Az esemény igazi jelentősége, hogy az elismert szakembereken keresztül megismerhetik a művészvilágot, amiben dolgozni akarnak - fűzte hozzá Bencsik Barnabás.

Október 11-én és 12-én a nagyközönség is birtokba vehette a kiállítóteret, megnézhette az installált műalkotásokat, belelapozhatott egy-egy portfólióba és nem utolsó sorban elbeszélgethetett a művészekkel is. Mindkét nap egy-egy téma köré szervezve a külföldi és hazai kurátorok tartottak prezentációt, ahol bemutatták az intézményüket, a projektjeiket és munkásságukat. Az első napon a globalitás és lokalitás kérdése került az előadások homlokterébe, míg a második nap újfajta kiállítási koncepciókról, művészeti képzésekről és külföldi lehetőségekről volt szó.

A programsorozat következő állomása Lengyelország, majd Ausztria, de a tervek között szerepel egy 2013-as spanyolországi kiállítás is. Szalai Borbála szerint a Curators’ Network legfontosabb hozadéka az erősen szelektált adatbázis, ami a résztvevő művészek köré épül. A program célja továbbá a kialakult kapcsolatok életben tartása is. A kezdeményezés sikerét igazából csak a jövőben lehet majd megítélni a megvalósuló együttműködések és kiállítások nyomán.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása