Muzgo

Műemlékvédő lázadók

Tovább zajlanak a harcok Szíriában - összecsapások, bombázások, emellett pedig egyre erősödik a fegyverszünetet sürgető külföldi nyomás. Igazán jó hír értékmentésről hallani ebből a válságos környezetből és nem csak rombolásról. Pénteken közölték a szíriai lázadók a nagyvilággal, hogy az általuk héten elfoglalt Maaret al-Numan városának múzeumából mozaikokat helyeztek biztonságba. Október 8-án ugyanis bombatalálat súlytotta a területet, aminek következtében a múzeum fából készült ajtajai is megsemmisültek. A lázadók vezére, Raed Mandil elmondta, hogy a mozaikokat biztos helyre szállították a további bombázások elől, és a múzeum alkalmazottjainak szakértő felügyelete alatt állnak.

Az október eleji légitámadás következtében nemcsak az épület bejárata sérült meg, de a légnyomás elpusztított néhány tárgyat, másokat pedig megrongált. Az intézmény veszteségei közé tartozik a pre-iszlám korból származó éremgyűjtemény is, melynek eltűnését a lázadók a katonáknak tulajdonítják, akik őket megelőzően állomásoztak a területen.

A 17. században épült impozáns múzeum ad otthont a Közel-Kelet egyik legnagyobb mozaik gyűjteményének, ezt és az intézményben lévő több, mint 4000 éves agyagszobrokat, kézművestermékeket, valamint antik szobrokat és egyéb műtárgyakat igyekeznek most biztonságba helyezni a lázadók.

Légrády Eszter

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása