Muzgo

Szürrealista városkép és különleges textilművészet

A Budapesti Történeti Múzeum modern művészeti kiállítótermében, a Budapest Galériában október 4-től új tárlatot tekinthet meg a szórakozni, kulturálódni vágyó látogató. A Regős házaspár, Anna és István most először közösen mutatják be művészetük 33 éve együtt gyarapodó gyümölcseit. Regős Anna alkotásain megtekinthetjük, hogyan lehet olyan mindennapi dolgokat, mint egy kiskanál vagy a számítógépünk belső alkatrészei textilnek tekinteni és műalkotást varázsolni belőle, és megismerkedhetünk Regős István nosztalgikus témájú szürrealista festményeivel.

Regős Anna textilművész 1985-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskola anyag tervező szakán, ahol aflunen2.jpg rákövetkező években óraadó tanár, majd tanársegéd volt. Művészi pályája kezdetén alkotásait patchwork (foltmunka, foltvarrás) technikával készítette, absztrakt organikus textilképeit a japán textilművészet ihlette. Textiljein előszeretettel használ geometrikus és organikus motívumokat, használati tárgyai asztalneműk, párnák, ágytakarók - kézzel festett, applikált textilek. Az alkalmazott textiltervezés mellett egyedi, kísérleti kárpitokat is készít, különböző anyagok felhasználásával, feszegetve a hagyományos textilművészet határait.

Regős István 1980-ban szerzett diplomát a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakán. Művészetében a klasszikus és modern festészet jellemzőit, a konzervatív és (neo)avantgarde törekvéseit ötvözi. Képein rendszeresen visszatérő téma a város, az épületek között futó utcák, a rajta álló autók, melyek mellé beilleszt a múltból kiemelt tárgyakat, így összemosva a múltat és a jelent. Gyakran alkalmazza a kollázs, fotó applikáció, assemblage technikáit.

RI Nostalgikus kép 1995 1.jpgA tárlaton bemutatott 25 festményt és 15 textilképet december 2-ig tekintheti meg a kíváncsi közönség. A Budapest Galéria egy légterű kiállítóterében először a festményekkel találkozunk, melynek első darabja egy igazi különlegesség. Regős István Nosztalgikus kép c. műve (1995), mely ma a szentendrei Ferenczy Múzeum tulajdonában van, egy ódivatú autó műszerfalát és szélvédőjét jeleníti meg 3D-s valójában, az üvegén pedig festmény ábrázolja a régi időkből előrobogó vonatot, melytől a nézőnek is kedve támad visszautazni a múltba.
A terem közepe felé haladva a festő Gengszterháború c. képe (2008) előtt eshet gondolkodóba a bámészkodó. A festmény címe már árulkodik a látványról, ami elénk tárul. Két egymással szembe forduló fekete maffia autó, melynek csomagtartóiból két fegyver nő ki és fenyegetően mered a másikra. A városi környezet New Yorkot idézi, amiről akár be is ugorhat a West Side Story romantikus, de mégis tragikus gengszter története. Regős István városi témájú és nosztalgikus, múltidéző képei mellett más tematikusan egymáshoz kapcsolódó művei közül is többet megtekinthetünk a teremben, melyek évszakokról vagy épp a Liszt-év kapcsán a zeneszerzőről és a zenéről szólnak.

Regős Anna művei közül egy-kettővel már a Galéria hatalmas üvegablakán keresztül megismerkedhetünk. 5 Computer Kárpit.jpgegymáshoz kapcsolódó alkotása a Computer Kárpit I-V. már csak különleges anyagai miatt is nagy érdeklődést keltenek. A textilművészet kifejezés hallatán különböző ruhaanyag típusok keveredésére asszociálhatnánk, de a művésznő ezen művei teljes anyagbeli újítást hoznak. A fémtextíliákon a számítógép különböző darabjai vannak geometrikus alakzatba helyezve, más fémtárgyak, például kiskanalak társaságában. A kiállítóterem végében lévő hatalmas falfelületen a művésznő Flunen c. alkotása tekintő meg. Az egész fal felületét befedő tekergő kígyó alakú textilszalag színei vidámságot sugároznak és egy cukorkabolt hangulatát idézik meg. A néző szinte érezheti a nyelvén a hosszú nyúlós pillecukrot, miközben a művet csodálja.

A Budapest Galéria karöltve a két híres magyar művésszel, akiknek több hazai magán- és közgyűjteményben megtalálhatók alkotásaik, érdekes és megragadó kiállítást alkotott. Akinek van ideje és épp a Ferenciek terére téved vagy egy átlagos munkanap után hazafelé tart és egy kis változatosságra vágyik beugorhat, hogy Regős Anna művei egy kis színt vihessenek a napjába, Regős István festményei pedig más oldalról is bemutathassák mindennapjaink városát.

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása