Muzgo

Cézanne

A bőség zavar. Túl sok, túl híres képet akasztottak a falra a Szépművészeti Múzeum legújabb Cézanne kiállításán, így majdnem elmentem a Kártyajátékosok című festménye mellett, de szerencsére megakadta a szemem Le Nain fivérek babaarcú alakjain és láss csodát: ott volt. Nem is egy, hanem kettő!

A Cézanne és a Múlt: Hagyomány és alkotóerő című kiállítás a mai naptól látogatható a Szépművészeti Múzeumban. A csütörtök délután tartott megnyitóünnepségen felszólalt Nicholas Penny a londoni The National Gallery igazgatója, Greskó Judit a kiállítás kurátora, Salgó István az ING vezérigazgatója, Baán László a Szépművészeti Múzeum igazgatója és a miniszterelnök, Orbán Viktor. A sort Nicholas Penny kezdte, aki Paul Cézanne jelentőségéről beszélt és elismeréssel adózott Greskó Judit szakmai munkája előtt. Utána a kurátor ismertette a közönséggel a kiállítás koncepcióját, amit dióhéjban úgy összegezhetünk, hogy soha nem látott párhumazokat vontak Paul Cézanne és a régi mesterek művei között. Érdekes kihívás elé állította magát Salgó István, de mégis sikeresen teremtett kapcsolatot Cézanne és az ING között: mit ad Isten, a vállalat értékei pontosan egybeesnek a művész köré szőtt narratívával. Ezen a kijelentésen csak egy pillanatig tűnődhettünk el, mert a porondon termett Orbán Viktor, aki Cézanne-ról keveset, de minden másról sokat beszélt. Ugorjunk!

A Cézanne kiállítás már csak a számok tükrében is egy rendkívül impozáns tárlat, ami sikerre van ítélve. Összesen 156 művet mutatnak be, amiből 100 Cézanne olaj- és akvarellfestményei, valamint grafikái. Az alkotások közül több kölcsönzés útján, egy rendkívül hosszú tárgyalási folyamat eredményeképpen került Budapestre. A Szépművészeti 40 külföldi intézménnyel működött együtt, ilyen például a világ élvonalába tartozó Louvre, The National Gallery, Musée d’Orsay, Met, Tate Modern és Uffizi képtár. A képek között találjuk a Kártyájátékosok-ciklus két darabját is, ami szintén kihagyhatatlanná teszi a tárlatot, mert mindenki kíváncsi arra, hogy miért is fizetett a Qatar-i királyi család a sorozat egy másik darabjáért 250 millió dollárt. Az már csak hab a tortán, hogy ez az első Cézanne kiállítás Budapesten és 300 milliárd forintra rúgtak a biztosítási költségek. Most már mindenki biztosan kíváncsi arra, hogy ki is ez a Paul Cézanne!

Paul Cézanne 1839-ben Aix-en-Provance városában született, a kortársak által deviánsnak, lázadónak, míg az utókor által zseninek tartott festő, aki a posztimpresszionizmus és a 19. századi festészet legnagyobb alakja. Nagy hatást gyakorolt Gris és Braque művészetére, Picasso és Matisse a modern, XX. századi művészet atyjának tartották Cézannet. A korukat megelőző művészektől elvárható, hogy meg nem értettek legyenek, szenvedjenek és ebbe a szerepbe Cézanne is tökéletesen beleillik. A hivatalos párizsi Salon folyamatosan visszautasította festményeit, így először 1863-ban a Salon des Refusés-ben jelent meg festménye a nagyközönség előtt. Kétszer állított ki az impresszionstákkal és összesen 56 évet kellett várnia arra, hogy első önálló tárlatát megrendezzék. A siker kapujában hunyt el, halála után egy évvel Párizsban nagyszabású retrospektív kiállítással emlékeztek meg a művészről. 106 év elteltével a Szépművészeti Múzeum tiszteleg a festő nagysága előtt. Hogyan?

A kiállítótérbe egy zsiliprendszeren keresztül lehet bejutni, ahol szürke falak és hideg fogadja az embert. Az elhelyezett térkép alapján megtudhatjuk, mit hol találunk, hogyan haladjunk végig a tárlaton. Nem árt tudatosítani magunkban az útvonalat, mert a festmények tanulmányozása közben egyszerű elveszni. A részletek vizsgálata során kizökken az idő és fogalmunk sincs, hol tartunk. Greskó Judit kiállításkoncepciója rögtön szemet szúr: Paul Cézanne La Montagne Sainte-Victorie című festménye, Nicolas Poussin Táj Phocion hamvaival című munkája és Georges Braque Park Carrières-Saint-Denis-ben című képe között kap helyet. A párhuzamok az egész kiállítást végigkísérik, lehetőséget biztosítva az összehasonlításra. A Kártyajátékosok című festmény mellett ott találjuk Le Nain fivérek kártyajátékosait és Honoré Daumier Ivók című festményét, amik előképül szolgálhattak Cézannak. Ezen felül megismerhetjük a művész tájképeit, bepillanthatunk a sötét korszakába és felfedezhetjük a Fürdőzők-ciklust is, és a tárlat végére pedig biztosak lehetünk abban, hogy Cézanne ismerte a szakma minden csínját-bínját.

Cézanne és a múlt: hagyomány és alkotóerő egy újabb blockbuster kiállítás, pont olyan, mint amit megszoktunk a Szépművészeti Múzeumtól. Az ősz egyik legnagyobb múzeumi slágere, ami sikerre van ítélve. Paul Cézanne neve, a világhírű festmények, a soha vissza nem térő alkalom és a Szépművészeti maga rengeteg látogatót fog vonzani. Én csak arra leszek kíváncsi, hogy rekordot dönt-e a tárlat.

Világhy Gergely

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása