Muzgo

Gyertya, töklámpás, szellemek a múzeumokban

Pár éve még csak az amerikai filmekből ismertük ezt a furcsa szokást. Tökök és szellemek és gyertyák és jelmezek kavalkádjának gondoltuk. Aztán lassacskán nálunk is elterjedt, most már tudjuk, hogy Mindenszentek előestéjén, vagyis október 31-én ülik meg több országban is a 16.század óta ismert ünnepet. Töklámpást faragunk, és várjuk az édességért bekopogtató gyerekeket. De hogyan készülnek a múzeumok?

CastleHalloween_logo.gifOhio államban található az a múzeum, ami egész évben csak ezzel foglalkozik. A Castle Halloween Museum, ahogy a nevében is benne van, a halloween kultúrtörténetét igyekszik feltérképezni, a hozzá kapcsolódó tárgyakat és szokásokat egyaránt. Ráadásul egy rejtélyes épültben helyezkedik el, ami igazán félelmetessé is teszi. Ám nem szunnyadó intézményről van szó, tartják a lépést a mával. Mind a Harry Potter-őrület megjelenik a múzeumban, nem is beszélve a Tim Burton-féle Karácsonyi lidércnyomásról. A hangulat kipipálva, a gyűjtemény hagy némi kivetnivalót maga után, ha egyáltalán beszélhetünk ilyenről...

r7wjlcastle-front.jpg 4eoaonbc-tombstone-260.jpgga3oxandiron-owls-260.jpg

Igazi rettegést ígérnek Washingtonban a Crime Museumban! Halott emberek sétálgatnak a kiállítóterekben és a múzeumkertben csak elemlámpával lehet belépni. Alapos, részletező használati utasítás érhető el a látogatók részére a honlapon. Ám kiolvasható a sorok közt az előző évek tapasztalata: kardot, bárdot, kést és mindenféle éles kiegészítőt kint kell hagyni a múzeum bejáratánál. "A csoki vagy csalunk" játékba az intézmény dolgozói is részt vesznek, ám az édességet csak otthon ehetik meg a lurkók a gyomorrontás elkerülésére...Ne tapogassuk a színészeket és ne fussunk el ijedtünkben. Ha magas a vérnyomásunk, vagy epilepsziában szenvedünk, esetleg várandósok vagyunk, akkor inkább ne is menjünk el. Milyen érdekes, hogy a múzeum ilyen előírásokkal várja a látogatóit!

threeskulls.jpg     medievalkids.jpg

A houston-i Childrens Museumban 3 hétig tart a halloween. A gyerekeknek a jelmez kötelező a belépéshez, a muzeológusok itt is gondolkodnak arról, hogy a cukorkát megkapják a kis táskájukba. Minden nap 4-6-ig thriller táncpartyt tartanak. A honlapjuk is nagyon aktuális, jó kis ijesztő animációk fogadják a látogatót.

DSC_2242_medium_640.JPG 

DSC_2070_medium_640.JPG

halloween-Eblast3_medium_640.jpg

Chicago-ban a tudományé a főszerep még halloweenkor is a Természettudományi Múzeumban. Az intézmény hajmeresztő kiállításokat és eseményeket ígér minden korosztály számára két teljes hétig. Papírból készíthetünk piramist, izgalmas-füstös-robbanós kísérletet is megnézhetünk, Frankenstein legelső némafilmes verzióját is végig borzonghatjuk a múzeumban. Na és meg ne feledkezzünk a tökfaragásról és a kóstolásról!

spookyscience_ChemShow_608.jpg

Villangó-Török Ivett

--> 4 komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása