Muzgo

Blogoló múzeumok III. - Magyar Természettudományi Múzeum

Mtmagyar.jpgAz internetes olvasómban eddig csak az ilyen jellegű információátadást profi szinten művelő Mai Manó Házra és Ludwig Múzeumra iratkoztam fel, így a múzeumok blogjait bemutató sorozatunk folytatásához már a google-t kellett segítségül hívnom. Szerencsére rátaláltam a Magyar Természettudományi Múzeum blogjára, elérkeztünk hát a harmadik részhez.

A Természettudományi is a népszerű intézmények közé tartozik, elsősorban a gyerekek és a természetet kedvelő felnőttek szeretik. Kiállításaik nagyon színvonalasak és interaktívak, 2011-ben az Év Múzeuma díjat is elnyerték.

A blog 2012 márciusában indult. Saját megfogalmazásuk szerint célja, hogy a múzeum programjairól, eseményeiről, munkatársainak tevékenységéről, tárainak kincseiről és érdekességeiről beszámoljon. Ennek viszonylag gyakori frissüléssel maradéktalanul eleget is tesz, habár az utolsó bejegyzés október 19-én született.
Az oldalon a természethez híven a zöld és a fehér szín dominál, megjelenése kellemes. A felület nagyjából átlátható, bár véleményem szerint a bal oldalon kissé sok információ, ajánló (kiállítások, programok, hirdetés, videómegosztó oldal, adó felajánlás) zsúfolódott össze, illetve itt vannak a bejegyzések közti keresés segítő opciók is. A blogajánló “doboz” viszont azt hiszem nem illik a képbe, mert amikor nemrég ránéztem épp egy olyan oldalt ajánlott, ami nem méltó a múzeumhoz és különösen aggályos, ha épp gyerekek böngésznek.

Több lehetőség is adódik, hogy megtaláljuk a minket érdeklő cikkeket, információkat. Ha túlgörgetünk a múzeum aktuális kiállításain, facebook oldalán és különböző programajánlatokon, hirdetéseken, akkor jutunk el a különböző rovatokig. Ebből igen sok van, így nem sorolom fel olyan részletesen, mint az előzőekben tettem, a rovatcímek egyébként is sokatmondóak, így tudni lehet, hogy mikkel találkozunk bennük. Van itt többek között Preparálás-Taxidermia, ahol a preparálással ismerkedhetünk, Programajánló a múzeum programjaival, Sajtófigyelő, amiben érdekes cikkeket találunk és Könyvajánló is.
Nemcsak rovatonként különülnek el a bejegyzések, hanem szerzőnként is. Közvetlenül alatta pedig táranként. Itt kereshetünk az Állattár, Ásvány- és kőzettár, Embertani Tár,  Könyvtár, Növénytár, Őslény és Földtani Tár eseményei, hírei és cikkei között. Az Állattár bizony a legaktívabbnak, a maga 58 bejegyzésével. Az Embertani Tárnál viszont olyan érdekességgekkel is találkozunk, mint Szent László arcrekonstrukciója vagy interjú egy antropológussal.
Természetesen egy keresési felület és a blogokon jól ismert címkék és címkefelhő is rendelkezésünkre áll a böngészéshez.
A bejegyzések itt is kommentelhetők és különböző közösségi oldalakon megoszthatók. A facebookról a Magyar Természettudományi Múzeum esetében is érdemes szót ejteni. Nekik is van oldaluk, ami naponta többször is frissül, itt érdekes híreket, képeket, a múzeumhoz kapcsoló eseményeket osztanak meg. Kedvelőiket kevésbé aktivizálja, mint cikksorozatunk előző két alanya, de a legfrissebb információkért mindenképp érdemes “lájkolni” őket.

Nagyon üdvös, hogy az Év Múzeuma is él az internet és a web 2.0 nyújtotta lehetőségekkel, ez példaként szolgálhat a többi intézmény számára is. Összességében elmondható, hogy jól is használja ezeket, a blog kifejezetten informatív, a múzeumhoz kapcsolódó események mellett tele van érdekesebbnél érdekesebb bejegyzésekkel a természettudomány világáról. Remélem a lendület nem tört meg októberben és hamarosan frissül az oldal. Kár lenne érte, ha nem.

Öhler Katalin



Kép forrása

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása