Muzgo

Blogoló múzeumok IV. - BTM és Óbudai Múzeum

Blogoló Múzeumok sorozatunk következő részében az eddigiektől eltérően két intézmény blogját is megnézzük, méghozzá két budapesti helytörténeti múzeumét. Az egyik a Budapesti Történeti Múzeum, a másik pedig az Óbudai Múzeum.

Kezdjük először a BTM-mel hiszen ez indult előbb. A Budapesti Történeti Múzeum több filiáléval is rendelkezik, fő profilja - ahogy a neve is mutatja - a főváros történetének bemutatása, emlékeinek gyűjtése. Központja a budai várban található Vármúzeum, hozzá tartozik a Kiscelli Múzeum -Fővárosi Képtár,  az Aquincumi Múzeum és a Budapest Galéria.
Az oldal a Budapest-múzeum blog nevet viseli és minden bizonnyal az első próbálkozók között tartható számon (vagy konkrétan ő volt az első), az első bejegyzés 2008. október 11-én született. Ennek ellenére sajnos nem található túl sok olvasni- és látnivaló rajta, így rovatokra sincsen bontva. Megjelenése nem túl barátságos sötétszürke, fejlécében egy budapesti életképpel.
A beköszöntő bejegyzés szerint a blog a múzeum új – azóta már látogatható, de még nem teljesen elkészült – állandó várostörténeti kiállításának előkészületeiről, majd a megnyitás után a tárlathoz kapcsolódó eseményekről fog szólni. Ezen kívül helyt kapnak rövidebb várostörténeti írások is, valamint a felület egyfajta virtuális vendégkönyvként is kíván működni, ahol a látogatók véleményezhetnék a látottakat. Az elképzelés jó, sajnos a megvalósítás nem sikerült teljes mértékben. Több érdekes bejegyzést is találunk az oldalon, 2010-ben viszonylag gyakran frissült a Kiscelli Múzeumban akkor látható FreeCikli kiállítás híreivel és eseményeivel. 2011-ben a Múzeumok éjszakájához kapcsolódó Polifónia cikksorozatot olvashatjuk. A zene egyébként oldalt is megjelenik az oldalon egy zenedobozban, itt Budapesthez kapcsolódó dalokat hallgathatunk meg.
A blog 2011. október 10-én frissült utoljára az új állandó kiállítás megnyitásának hírével és egy, a Klubrádióban elhangzott beszélgetéssel a kurátorokkal.
Kár, hogy azóta nem született bejegyzés, az eddig olvasható cikkek jók, a cél is jó, szerintem egy a múzeum híreivel, eseményeivel és gyűjteményével megtámogatott várostörténeti blog megállná a helyét a népszerű, ezzel a témával foglalkozó oldalak között is.

Az Óbudai Múzeum talán kevéssé ismert, Óbuda városrész helytörténetével foglalkozik. A blog is a helytörté.net – egy múzeum élete címet viseli.
Az oldal megjelenése nagyon egyszerű (fehér), címe a fejlécében olvasható. Oldalt többek között a múzeum címét, weboldalát, facebook oldalát és a blogarchívumot láthatjuk. Rovatok itt sincsenek és a keresést könnyítő címkékkel sem találkoztam, a bejegyzések között csak az archívum segítségével kutathatunk. A cikkek természetesen itt is megoszthatóak különböző közösségi oldalakon és kommentelhetők.
2011. március 22-éről származik az első bejegyzés, ennek elmondása szerint az oldal gasztroblogként indult, méghozzá az „Isten veletek, ti boldog Vendelinek!" – avagy az óbudai vendéglátás aranykora című kiállításhoz kapcsolódva. A kiállítás alatt a blog az Óbudán élt magyarok, zsidók, svábok és tótok jellegzetes ételeiből válogat, recepteket és kulturtörténeti érdekességeket közöl. Még a fröccs történetét is megismerhetjük.  A tárlat 2011 októberében zárt, ekkor a blog is leállt egy időre, de idén februárban átalakulva újraindult, immár témájában és címében egyaránt helytörténettel. Azóta kisebb lendülettel , de folyamatosan frissül érdekes cikkekkel a városrészről.
Sajnos facebook oldaluk se épp a leginformatívabb, de érdemes lájkolni, ha érdekel minket a múzeum.

Cikksorozatunk mostani két alanyát nem lehet az előzőekhez hasonlítani, sem témájában sem megvalósításában.  A helytörténet mindig érdekes és sok embert megmozgat(hat), így az ötlet és a kezdeményezés mindkét oldal esetében jó és dícséretes, de a megvalósításon mindenképp van még mit csiszolni.

 Öhler Katalin

Kép

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása