Muzgo

Angyalka, száncsengő, forralt bor múzeumon belül és kívül

csuhé.jpgLassan már beköszönt a hideg tél, látjuk a naptárunkban a december kezdetét. Az év utolsó hónapja összefonódik a karácsonyi készülődéssel. A kereszténység legnagyobb ünnepe december 25-e, Jézus születése. Elgondolkodtatok már azon, hogy az ezt megelőző négy hetes várakozásban hogyan készülődnek a múzeumok? Most egy pillanatra képzeljétek el, hogy mindent beleng a fahéj és narancs illata, kis csengők hangja, ajándékokat tervezünk és készítünk, korcsolyázunk, forraltbort iszogatunk.

András napjával kezdődik a karácsonyi időszak a múzeumokban is. Izgalmasabbnál izgalmasabb programokon vehetünk részt egész decemberben!

kari2.jpgMezőgazdasági Múzeum épülete ad otthont a Századok Örökségei rendezvénysorozatnak december 1-23. között. A Vajdahunyadvár udvarán felállított színpadon utcabál hangulatot varázsol Gryllus Vilmos, Besh o droM, Téka, Mystery Gang. A Jáki kápolnában komolyzenei koncertek, a Mezőgazdasági Múzeum területén található Mézeskalács Palotában bábszínház, kézműves foglalkozások és a román épületrészében található nagytanács termében érdekes előadások is látogathatók. A hagyományos értékeket képviselő mesteremberek portékai közül válogathatunk ajándékot karácsonyra, akár magunknak is. A rendezvény szervesen kapcsolódik a Városliget egyéb látványosságaihoz, így hétvégente Mikulás-hintóra ülve látogathatjuk meg a környék egyéb kulturális helyszíneit, így eljuthatunk a Közlekedési Múzeumba, az Állatkertbe, a Szépművészeti Múzeumba és a Széchényi Fürdőbe és a Hősök terén üzemelő Mikulásgyárba.

mg_1.jpg

imm.jpgAz Iparművészeti Múzeum és filiái is változatos programokkal kecsegtetnek. Iparművész karácsony keretében több mint száz iparművész mutatja be legújabb ruháit, ékszereit, kiegészítőit, kerámiáit, játékait december 8-9-én a múzeum földszinti üvegcsarnokában. Lesz könyv- és kiadványvásár, teaház, megszabadítanak bennünket feles vérsejtjeitől is. A gyerekeket Cégére egy tündér volt… című adventi programsorozat foglalkozásaival várjuk, szombaton tobozdíszeket, karácsonyi ablakdíszeket, karácsonyfadíszeket, vasárnap pedig csipke-angyalt és angyal-lámpást készíthetnek. A Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban a karácsonyi készülődés Kelet-Ázsia ihletésében történik december 15-16-án. A Nagytétényi Kastélyban egész decemberben iparművészi karácsonyfa és díszek vásárát rendezik meg, itt akár ajándékot is találhatunk szeretteinknek. nagytétény.jpg

betlehem.jpgA Skanzenben a Lajta Néptáncegyüttes elevenítenek fel több házról-házra járó termékenység-, bőségvarázsló népszokást (lucázás és betlehemezés), melyeket hagyományosan advent idején játszottak el. Kicsik és nagyok változatos kézműves programok közül is választhatnak: gyapjú angyal készítés, adventi koszorúdísz készítés, gyertyamártás, mézeskalács készítés, krumpligombóc és nudli főzés és kóstolás.

gyerek.jpg

forralt bor.jpgA választék nagy, a programok és portékék színesek - válogathatunk kedvünkre!

Villangó-Török Ivett

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása