Muzgo

Beszélő fejek

A világ számos pontján ismerünk baba, játék és báb múzeumokat, de hasbeszélő báb múzeumból csak egyetlen egy van, így a maga nemében egyedülálló kollekciót őriz a Vent Haven Múzeum. Az Amerikai Egyesült Államok területén fekvő Cincinatti melletti kis városban Fort Michellben bújik meg a hasbeszélők nem csekély méretű gyűjteménye. slide_265627_1802091_free.jpg

A Vent Haven-t, mint “ventriloquist” vagyis “Hasbeszélő Menyországot” William Shakespeare Berger alapította. Berger, akit a barátai csak W.S.-nek hívtak, 1894-ben 16 évesen kezdett el postás fiúként dolgozni a Cinicinattiben lévő Cambridge Csempe Társaságnak és 1947-ben amikor nyugdíjba ment már ő volt a vállalat elnöke. W.S hatalmas gyűjteményének első darabját 1910-ben egy New York-i üzleti útja során vásárolta. Ezt aztán gyorsan követte a többi bábú, amiket eleinte a lakásban tartott. Miután a kollekció már kinőtte a házat átvitte őket a garázsba, majd mikor a garázs is kevés lett kibővítette azt még egy mellék épülettel. A gyűjteményből végül múzeum lett, ami több mint 700 hasbeszélő bábot, több ezer hasbeszélőről és előadásukról készült fényképet és könyvet őriz. Napjainkban a Vent Haven évente 900 és 1200 körüli látogatót tudhat a magáénak.

Most azoknak is lehetősége lesz a gyűjtemény megtekintésére, akik nem tudnak elrepülni Amerikába, ugyanis Beszélő fejek: A Vent Haven portrék címen katalógus jelenik meg karácsonykor. A könyv szerzője és egyben a képek készítője Matthew Rolston fotográfus, akit egészem más területről ismerhet a közönség. Ha megnézzük a híres fotós honlapját mindennapjaink sztárjai mosolyognak le ránk tökéletes kinézetükkel. Rolston tehetségét Andy Warhol fedezte fel, amikor egy interjún ő volt a fényképész. Ezek után a karrierje csak úgy szárnyalt. Készített borítót a Rolling Stone számára, dolgozott együtt a Vogue, a Vanity Fair és a Cosmopolitan magazinnal, majd a fényképezésről áttért a rendezésre. Olyan énekeseknek rendezte klippjét, mint Madonna, Beyoncé, Janet Jackson és Christina Aguilera.

slide_265627_1802123_free.jpg

Rolston kézjegyének a világítási technikáját tartják. Most távol a színes és mindig csillogó hírességek világától képein a Vent Haven Múzeum egyedi gyűjteménye veszi át a főszerepet. Van egy titokzatos szépség az elnémított bábokban, nehéz eldönteni, hogy megfagyott arckifejezésük szórakoztató vagy groteszk hatást kelt. Rolston úgy fényképezte új ügyfeleit, mint a sztárjait, fehér háttér előtt egy fotó a kivilágított arcról. A képek megmutatják a bábok eredeti faragásának nyomait, a festék pergését és az arcok igazi vonásait, a rájuk festett soha meg nem szűnő mosoly alatt. Hollywood hírességeinek szépsége mindig elhalványul, ezek a hasbeszélő bábok lehet hogy nem szépek, de annál különlegesebbek és történetük, állandó mosolyuk soha nem fog lehervadni.

slide_265627_1802104_free.jpg

Lukács Fanni

--> komment
Vissza a lap tetejére
süti beállítások módosítása